Има живот со ХИВ

Видови антитела. Да! Има повеќе од една!

Видови антитела. Не знаев? Имунолошкиот систем произведува пет типа на антитела, од кои секоја има различни методи за одбрана на телото од болести и инфекции. Ние баравме вакцина која е ефикасна во стимулирање на создавање на оние ефикасни против ХИВ

Протеини

Tipos de Anticorpos, Tipos de Anticorpos. Sim! Tem mais de um!, Blog Soropositivo
Слика од пишување на науки од pixabay

Антителата се специјализирани протеини во форма на Y произведени од имунолошки систем. Тие помагаат во борбата против болестите откривајќи вируси, бактерии и други патогени микроорганизми (микроорганизми кои предизвикуваат болести) и работат на нивно уништување. Штетни заразни организми се идентификуваат како напаѓачи поради нивните антигени, кои се различни молекули на нивната површина. Секое антитело произведено од вашиот имунолошки систем се врзува за специфичен антиген - со соодветна молекуларна форма - и потоа го уништува патогенот или го обележува за да го препознаат другите имунолошки клетки.1

Изотипови на имуноглобулин

Антителата се познати и како имуноглобулини (Ig). Имуно го опишува имунитетот, а глобулинот опишува протеини.2 Тие се произведени од Б-клетки, специфичен вид на бели крвни клетки (СБЦ) кои потекнуваат од коскената срцевина.

Иако постојат само пет главни типа на антитела, секое антитело може да има различно место за врзување што одговара на специфичен антиген. Всушност, вашето тело може да произведе бесконечен број на места за прицврстување за да се закачат на антигени.

Tipos de Anticorpos, Tipos de Anticorpos. Sim! Tem mais de um!, Blog Soropositivo

Ниту ЦД4, ниту антитела - леукоцит

Ова е еден од видовите антитела: Имуноглобулин Г (IgG)

Имуноглобулин, Г (IgG) е одговорен за околу 75% од сите пет типа на антитела во човечкото тело. Во зависност од антигенот, IgG може да насочи кон патоген за другите имунолошки клетки и протеини да го препознаат или може да промовира ослободување на токсини за директно уништување на микроорганизмот.

Понекогаш, IgG може да предизвика непосакуван одговор кај луѓе со автоимуни заболувања, во кои имунолошкиот систем ненамерно ги напаѓа сопствените клетки и ткива.3

ХИВ / СИДА добро објаснето

Имуноглобулин А (IgA) Друг вид на антитела

Имуноглобулин А (IgA) се наоѓа главно во мукозните ткива, како што се оние во устата, вагината и цревата, како и во плунката, солзите и мајчиното млеко. Тој е одговорен за 15% од сите видови антитела кои се наоѓаат во човечкото тело, и се произведува од Б-клетки и се лачи од ламина проприа, тенок слој во ткивата на мукозата.

IgA е една од првите редови на одбрана на организмот против инфекции. Се врзува за патогените микроорганизми за да ги обележи за уништување и спречува да се лепат на епителот, кој ги поставува ткивата на телото. Не е погрешно да се заклучи дека тој е меѓу најважните типови на антитела во нашите одбранбени линии

IgA е исто така поврзана со реакции на преосетливост кај луѓе со целијачна болест и неколку други автоимуни болести.4

Меѓу видовите антитела имаме и имуноглобулин А (IgM)

Имуноглобулин М (IgM) е исто така едно од првите антитела регрутирани од имунолошкиот систем за борба против инфекцијата. Населението на IgM се зголемува многу брзо кога телото прво се соочува со заразен организам, а потоа опаѓа кога IgG антителата ќе ги заземат. IgM се произведува и од Б-клетки и, кога е поврзан со патоген, го стимулира дејството на другите антитела и имуните клетки.5

Покрај активирање на имунолошкиот одговор, подмножество на IgM Б клетки помага да се „запомни“ патогенот откако тој е уништен. Ако подоцна сте повторно изложени на патогенот, вашиот имунолошки систем мора побрзо да реагира поради меморијата Б-клетки.6

Што значи серопозитивно

Имуноглобулин Е (IgE) Друг од овие пет типа на антитела

Имуноглобулин Е (IgE) е тип на антитела одговорен алергиски одговор се наоѓа главно во белите дробови, кожата и мукозните мембрани. IgE се произведува од Б-клетки излачувани од лимфни јазли или други лимфоидни ткива лоцирани во близина на местото на алерген (безопасна супстанца што предизвикува алергиски одговор).

Кога IgE се врзува за алерген, тоа предизвикува каскада на настани. Basофили e мастоцити, кои се подвидови на леукоцити, дегранулираат (отвораат) и ослободуваат хистамин, воспалително соединение, во крвотокот. Хистамин е одговорен за симптоми на алергија.7

IgE исто така помага да се заштити телото од паразитски инфекции, вклучително и хелминти (паразитски црви).8

Имуноглобулин Д (IgD) е меѓу видовите антитела на почетната страна на имунолошкиот одговор на нашите организми

Имуноглобулин Д (IgD) е важен во раните фази на имунолошкиот одговор. За разлика од другите антитела, тој не циркулира активно, туку се врзува за Б-клетките за да го поттикне имунолошкиот одговор. Како сигнално антитело, IgD помага да се стимулира ослободувањето на IgM од прва линија за борба против болести и инфекции.

IgD е одговорен за само околу 0,25% од антителата во човечкото тело. И покрај неговата витална улога во „започнување“ на имунолошкиот одговор, IgD е несомнено најмалку познато антитело, со малку знаење за тоа како може да учествува во другите делови на имунолошкиот систем.9

Акутна инфекција со ХИВ, имунолошки прозорец и клиничка латентност.

Тестирање на антитела

Бидејќи имуноглобулините се комбинираат со специфичен патоген, тие можат да се користат за дијагностицирање на некои болести врз основа на нивната единствена структура. Тестовите на антитела се користат за откривање на антитела специфични за болеста во примерок од крв.

Тестови за антитела се достапни за да се дијагностицира (или да помогне во дијагностицирање) широк спектар на заразни и автоимуни болести, вклучувајќи:

 • Целијачна болест (ЦД)
 • СОВИД-19
 • Коксакивирус
 • Цитомегаловирус (ЦМВ)
 • Дифтерија
 • Вирус Епштајн-Бар (EBV)
 • H. pylori
 • ХИВ
 • Грип
 • Лајмска болест
 • Заушки
 • Микоплазма пневмонија
 • Голема кашлица (голема кашлица)
 • Полиомиелитис
 • Болест на примарна имунодефициенција (ПИД)
 • Рубеола (германски сипаници)
 • Сифилис
 • Тетанус
 • Токсоплазмоза
 • Вирус на варичела-зостер
 • Вирусен хепатитис
 • Вирус на западен нил

Тестовите со антитела не откриваат вистински патогени микроорганизми кои предизвикуваат инфекција - тие откриваат антитела кои се произведуваат како одговор на инфекцијата. Позитивен резултат значи „да“, тестот открил антитело или антиген. Негативен резултат значи „не“, додека резултатите од границата се сметаат за неубедливи.

Лекот за ХИВ не е таму зад аголот ... Но, има надеж!

Концептот на имунолошкиот прозорец

Во зависност од болеста, може да потрае некое време за да се произведат доволно антитела за да достигнат забележливи нивоа. Ако се направи прерано, за време на почетниот период на прозорецот, тестот може да обезбеди лажен негативен резултат.

https://soropositivo.org/2020/04/09/janela-imunologica-do-hiv/

Тест за антитела може да потврди дека настанала инфекција, како на пример со COVID-19 или ХИВ, иако не може да се каже кога.

Понекогаш, нивото на имуноглобулин може да се користи за да се карактеризира фазата на инфекција. Бидејќи нивоата на IgM генерално се зголемуваат пред да започне реакцијата на IgG, тест за IgM и IgG специфичен за болест може да помогне да се утврди дали неодамна се случила инфекција. На пример, херпес симплекс е инфекција за која IgM и IgG тестовите можат да помогнат да се одреди времето на инфекцијата.10

Кај луѓе со алергии, IgE тестовите може да се користат за да се потврди дека се појавил алергиски одговор. Овие тестови исто така може да се користат како дел од дијагностичкиот процес за да се утврди дали нивоата на IgE се зголемуваат кога сте намерно изложени на алерген.

Во превод на Клаудио Соуза, на 16 декември 2020 година од оригиналот во Кои се 5 типа на антитела? Напишано од Д-р Елизабет Боски. Клинички прегледан од Рошел Колинс, ДО Ажурирано на 30 ноември 2020 година

СИДА - Треба да го разбереме подобро

Извори на статии
 1. Janеневеј Ц. Имунобиологија. Публикација Гарланд. Печати
 2. Schroeder HW, Cavacini L. Структура и функција на имуноглобулини. Клиниката Алергија Имунол. 2010 година; 125 (2 додаток 2): S41-52. дои: 10.1016 / ј.јаци.2009.09.046
 3. Видарсон Г, Декерс Г, Рипенс Т. Подкласи и алотипи на IgG: од структура до ефективни функции. Имунол граници. 2015: 5: 520. дои: 10.3389 / фимму.2014.00520 година.XNUMX
 4. Томас Х. Откривање на тајните на IgA. Нат Рев Гастроентерол Хепатол. 2018 година; 15 (7): 389. дои: 10.1038 / s41575-018-0036-3
 5. Хејман Б, Шулман, М.. Структура, функција и производство на имуноглобулин М (IgM). Енциклопедија Имунобиол. 2016 година; 2016 година; 1-14. дои: 10.1016 / B978-0-12-374279-7.05001-3
 6. Каполунги Ф, Росадо ММ, Синибалди М, Аранбуру А, Карсети Р. Зошто ни требаат IgM меморија Б клетки?. Имунолни букви. 2013 година; 152 (2): 114-20. дои: 10.1016 / ј.имлет.2013.04.007 година.XNUMX
 7. Сатон Б.., Дејвис А.М., Бакс Х.Ј., Карагианис С.Н. IgE антитела: Од структура до функција и клинички превод. Антитела (Базел). 2019 година; 8 (1): 19. дои: 10.3390 / антиб8010019
 8. Fitzsimmons CM, Falcone FH, Dunne DW. Алергенски хелминти, специфичен IgE за паразити и нивната заштитна улога во човечкиот имунитет. Фронт Имунол. 2014 година; 5: 61. дои: 10.3389 / фимму.2014.00061 година.XNUMX
 9. Едолм Е.С., Бенгтен Е, Вилсон М. Увид во функцијата на IgD. Дев Комп Имунол. 2011 година; 35 (12): 1309-16. дои: 10.1016 / j.dci.2011.03.002 година
 10. Лиерман К, Шефлер А, Хенке А, Заурбреи А. Евалуација на имунолошки анализи на вирусот на херпес симплекс IgG и IgM. Методи Ј Вирол. Април 2014 година; 199: 29-34. дои: 10.1016 / j.jviromet.2014.01.001

 

 

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

WhatsApp WhatsApp нас
Здраво! Јас сум Бето Волпе! Сакате да разговараме? Кажи здраво! Но, имајте на ум дека работам тука помеѓу 9:00 и 20:XNUMX часот.