Има живот со ХИВ

Третман со ХИВ и вирусно оптоварување - кога да започнете?

… И вирусно оптоварување се некои од овие тестови. Треба да знаете неколку работи за вашето тело! Медицината не е точна наука. Ако не

Tratamento Contra o HIVПогледни Во претходниот текст реков и го кажав неколку пати, дека е докажано дека најдобро време да започнете со антиретровирусна терапија е сега, кога ќе го завршите резултатот. Така, науката докажа, со студии, студии и студии. И покрај оваа вистина, никој не е принуден да започне со третман сега, утре или кога и да е. Имам пријателка, Виолета, која, барем до последниот пат кога разговаравме, беше цврста во својата одлука да не се лекува.

Значи, има повеќе, околу тоа дали да се започне лекување или не, не само наука. Се врти неговиот интимен форум, неговиот начин на гледање на животот, неговиот начин на живеење, со овој текст, се обидувам да работам малку, и странично, овој аспект

 

Одлуката за започнување на третман со ХИВ - и откривањето со кои лекови да се започне - може да биде тешка одлука да се донесе. Да научите сè што можете за добрите и лошите страни на вашите различни опции за лекување е вашето најдобро оружје во борбата против ХИВ. Следните информации ќе ви помогнат ефикасно да комуницирате со вашиот лекар кога разговарате за вашите опции за третман.

Зошто е неопходен третман?

Ако ХИВ може да се репродуцира, или „дуплицира“, во телото, тоа ќе го оштети имунитетот. На крајот, имунолошкиот систем станува толку слаб што телото станува ранливо на други болести. Ова е точката во која на човекот обично му се дијагностицира СИДА, а другите болести што ги зафаќа може да предизвикаат смрт. 

За возрасните што живеат во богати нации - како што се САД - просечното време помеѓу ХИВ инфекцијата и развојот на СИДА е 10 години.

 

Сепак, ова не вклучува луѓе кои земаат лекови за ХИВ. Клиничките испитувања постојано покажаа дека антиретровирусните лекови можат да ги одржуваат луѓето со ХИВ живи и здрави подолго. Всушност, истражувањата покажуваат дека луѓето кои започнуваат рано третман со ХИВ имаат нормален животен век.

Што може да донесе добар третман?

Луѓето кои живеат со вирусот треба сериозно да размислат да започнат со третман веднаш штом ќе се дијагностицира. 

Навременото лекување за ХИВ не само што помага да се задржи ниското вирусно оптоварување и бројот на ЦД4 клетки високо - со тоа да се минимизира ризикот од имуносупресија и здравствени компликации поврзани со СИДА - но може да се минимизираат ризиците од одредени неповрзани болести СИДА кои се почести кај луѓето кои живеат со ХИВ. Овие вклучуваат кардиоваскуларни болести, болести на бубрезите, заболување на црниот дроб и одредени категории на рак.

Третманот со ХИВ сега се препорачува за сите што живеат со ХИВ во САД.

Кога треба да се започне со третман?

Министерството за здравство и хумани услуги на Соединетите држави - федералната агенција одговорна за утврдување на здравствени политики во САД - редовно ги ажурира и објавува упатствата за третман на ХИВ за да им помогне на луѓето што живеат со ХИВ и нивните даватели на услуги. утврди кога треба да се започне со антиретровирусна терапија. Еве што препорачуваат упатствата, последно ажурирани во декември 2019 година:

 • Антиретровирусна терапија се препорачува за сите луѓе кои живеат со ХИВ за да се намали ризикот од болести поврзани со СИДА и не-поврзани со СИДА и да се спречи пренесувањето на ХИВ на други лица.
 • Антиретровирусната терапија треба да се започне веднаш (или што е можно поскоро) откако ќе се дијагностицира некое лице за да се зголеми врската со резултатите од третманот и да се намали количината на време што луѓето го поминуваат со видлив вирусен товар, што го подобрува сопственото здравје и го намалува ризикот од пренесување на ХИВ. 
 • Важно е сите лица со дијагностициран ХИВ да бидат информирани за придобивките и ризиците поврзани со антиретровирусна терапија и да се осврнат на стратегиите за оптимизирање на придржувањето (на пример, земање лекови секој ден, точно како што е пропишано). 

Еве преглед на некои придобивки од почетокот на третманот, заедно со можните ризици од започнување доцна:

Потенцијални придобивки од рано започнување
 • Чувајте го бројот на ЦД4 високо и евентуално избегнувајте неповратно оштетување на вашиот имунолошки систем.
 • Намалете го ризикот од одредени здравствени проблеми поврзани со ХИВ кои понекогаш може да се појават кај луѓе со низок број на ЦД4, вклучително и туберкулоза, не-Хочкинов лимфом, Сарком на Капоси, периферна невропатија, карциноми и пред-канцери предизвикани од хуман папилома вирус (ХПВ) и ментални дефицити забележани кај некои луѓе со ХИВ, како што се потешкотии во размислувањето и расудување (невро-когнитивни проблеми).
 • Намалете го ризикот од сериозни здравствени проблеми кои се јавуваат почесто кај луѓето кои живеат со ХИВ, како на пр кардиоваскуларни заболувања, бубрег, хепатална, невролошки компликации и неколку категории на рак и инфекции кои не се поврзани со СИДА-та.
 • Намалете го или елиминирајте го ризикот од пренесување на ХИВ на други - неколку студии потврдија дека има неоткриено вирусно оптоварување го намалува ризикот од пренесување на вирусот на нула, особено за време на сексуална активност и бременост. 
Потенцијални ризици од не лекување
 • Ризик од сериозно ослабен имунолошки систем, што може да биде тешко да се врати. 
 • Ризик од развој на болести поврзани со СИДА.
 • Ризик од пренесување ХИВ на други лица, вклучително и сексуални партнери и вашето дете, ако останете бремени
Што ако сум бремена?

Се препорачува сите бремени жени да земаат лекови за ХИВ за да го заштитат сопственото здравје и исто така да спречат пренесување на ХИВ од мајка на дете. Кликни тука за детални информации за бременоста и ХИВ.

Како можам да кажам дали третманот ми работи?

Кога започнува антиретровирусно лекување, нивото на ХИВ треба да започне драматично да опаѓа. Тука влегува тестот за вирусно оптоварување. Во текот на првите два месеци од терапијата, вирусното оптоварување на една личност треба да падне за најмалку 90%. Со други зборови, некој што започнува третман со број на вирусно оптоварување од 100.000 10.000, треба да падне на 4 6 или помалку за два месеци. Во рок од 20-XNUMX месеци по започнувањето на терапијата, вирусното оптоварување мора да паднало многу повеќе, се надевам дека е под нивото на чувствителност на тестот за вирусно оптоварување („неоткриено“) Повеќето тестови што се користат денес можат да детектираат само XNUMX.

И мојот број на клетки ЦД4? Што да очекувам?

Што се однесува до бројот на ЦД4 клетки, најверојатно ќе видите зголемување од 100 до 200 клетки во првите 12-18 месеци и тој може постепено да се зголемува оттаму, сè додека вирусното оптоварување остане незабележливо. Некои луѓе кои започнуваат третман со ХИВ за прв пат имаат низок одговор на ЦД4, и покрај достигнувањето и одржувањето на неоткривачко вирусно оптоварување. Истражувачите ги повикуваат индивидуите во оваа ситуација како „неистомисленици“. Повеќето неусогласени испитаници чекале да започнат со третман се додека нивниот број на ЦД4 не е под 200. Ова е една од причините зошто упатствата препорачуваат започнување на АРВ веднаш по дијагнозата.

 

Вие и вашиот лекар треба да продолжите редовно да го следите вирусното оптоварување за да бидете сигурни дека лековите за ХИВ работат правилно и дека количината на вирус во крвта останува под или што е можно пониско.

 

Ако вирусното оптоварување се зголеми додека земате лекови за ХИВ, тоа може да значи дека се појавила отпорност на лекови. Кликни тука да дознаете повеќе за отпорноста на лекови.

По започнувањето на третманот Што треба да направам?

Исто така, треба редовно да го проверувате бројот на ЦД4 клетки, барем еднаш годишно. Дополнителни тестови што вашиот лекар треба да ги следи за да се осигури дека не доживувате одредени несакани ефекти вклучуваат протеини поврзани со здравјето на црниот дроб и бубрезите, вашиот холестерол и шеќер во крвта. (Дијабетес или периферна отпорност на шеќер)

И, задолжително разгледајте ги проблемите со режимот на лекување без проблеми со вашиот лекар. Ако сметате дека недостасувате дози или доживувате несакани ефекти, можеби ќе можете да го смените вашиот тековен режим на режим што е полесен за земање или поврзан со помалку несакани ефекти. Но, клучно е да го направите ова порано или подоцна.

Во превод на Клаудио Соуза до оригинал во третман против ХИВ.

 

Десет предлози за понатамошно читање

 1.  ХИВ или што да правам?
 2. ХИВ / СИДА добро објаснето
 3. Опортунистички инфекции „ИО“. Важно е да се знае кои се тие и како да се спречи
 4. ЦД4 клетки Еволуцијата од ХИВ инфекција во СИДА
 5. ХИВ и лимфни јазли и лимфни јазли и ХИВ
 6. Тестови на крвта пред започнување или менување на третман со ХИВ
 7. Серопозитивен блог
 8. КОВИД-19 го напаѓа целото тело!
 9. Што е ХИВ? Што е СИДА
 10. ЦД4 и ЦД4 Т-клетки Ја разјаснуваат разликата!

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина