Има живот со ХИВ

30 години подоцна, поглед на првиот лек за СИДА

Times_cover_AIDSФДА ја одобри АЗТ за рекордни 20 месеци, потег што останува контроверзен и денес.

ХИВ за прв пат беше пријавен во 1981 година, но дури шест години подоцна - во март 1987 година, лекот за борба против вирусот беше одобрен од Агенцијата за храна и лекови (ФДА). На 30-годишнината од оваа пресвртница, списанието „Тајм“ ја разгледува приказната зад контроверзниот лек за азидотимидин, попознат како АЗТ.
Исто така познато како Ретровир или зидовудин, соединението АЗТ првично не е создадено со ум на ХИВ, но е развиено во 1960-тите за борба против ракот. Децении подоцна, научниците од фармацевтскиот гигант Буроуз Велком направија верзија на AZT за борба против ХИВ.

За да се забрза одобрувањето на лекот, производителот на лекови спроведе студија на 300 луѓе кои имале СИДА. По 16 недели, тестот беше запрен затоа што на оние кои земаа AZT им беше многу подобро отколку на оние кои не земаа AZT. Резултатите се сметаа за напредок, а ФДА го одобри лекот на 19 март 1987 година, за рекордни 20 месеци, според Тајм.

Одобрението беше одобрено и покрај тоа што многу прашања останаа неодговорени - заazt-300x300 пример, колку долго би траеле придобивките? - и покрај другите прашања во врска со самото судење. Всушност, забележува Тајм, патеката останува контроверзна и денес.
Потоа следуваше поголема полемика: цената. Со околу 8.000 УСД годишно (17.000 УСД во денешни долари), АЗТ беше недостижна за многумина.
Денес, имаме повеќе од 41 лек за лекување на ХИВ, многу во комбинација и со далеку помалку несакани ефекти.

Јас, Клаудио Соуза, добро се сеќавам на овој „ремедињо“…

Имаше 6 апчиња на секои четири часа.

Првата доза што ја земав и покрај тоа што го шутнав стомакот, ја зедов.

Потоа, четири часа подоцна го земам и 10 минути подоцна повраќам.

Третата што ја зедов, го удрив стомакот и се вратив, медицинската сестра кај потпорната куќа дојде да ми ја даде, не сакав да ја земам ... Таа се избричи, избричи и избричи ... Земав и повраќав веднаш! Јас и реков да не ми го враќа; и таа дојде јас не зедов. Пау! Имаше шест апчиња на секои 4 часа!

Следниот ден се вратив кај докторот кој ми даде лекови и го ставив на масата и му реков:

„Погледнете ... Ако сакам да умрам за шест месеци, како што е препорачано, подобро е да живеам без повраќање.

Станав, тој ми се јави и дури не погледнав наназад, исчезнав и скоро две и пол години подоцна, далеку над шест месеци што ми беа препорачани, дојде коктелот, кој не беше како АЗТ. Но, зедов комбинација што ја користеше DDI, онаа што беше поголема од таблетата со овошна сол и, во инсертот од пакетот, се заколнав дека никогаш повеќе нема да прочитам додаток на пакет, во списокот на несакани реакции на малиот сугестивен израз :

  • Фулминантен панкреатит

И го земав, со… во рака, шест месеци, во рутина што бараше пост пред да одземе еден час и откако ќе одземе уште еден час, бидејќи, за „проблем со биорасположивост“, беше потребно тие биле примени во средина на „хипер-киселост на желудникот“ што генерирала чир и ја утврдувала промената.

И, минатата недела, едно лице, спротивно на сите прописи за образование, го зеде мојот број каде што го ставам на располагање WHATSAPP и ме повика.

the finest„Очаен“, тој знаеше дека има вирус две години, но не земаше лекови затоа што, според него, лекарот рекол дека лековите се „многу силни“. И дека нема да има добивка, со оглед на фактот дека тој имаше голем број ЦД4 и вирусно оптоварување што остана стабилно на „безбедна граница“ и сега мораше да зема лекови (три во едно) и беше очаен за тоа. Тој беше целосно свесен за неговата клиничка состојба! Очај што го гледам кај луѓето што пристигнуваат тука разбудени со резултат на реагенс во рака, примен во лабораторија каде што сè, вклучително и боите на wallsидовите се пастеризирани и на сите придружници им е добро направен ноктот (имам впечаток дека ова е, за да се добие слободното место , состојба Сине Ква Нон (…), Каде недостасува само добротворната хуманост на психолог и на повик, да помогне да се апсорбира првото влијание!

Бог знае како добив и колку работи размислував за тој тажен ден

Тажна работа е да им посакаме добро на оние кои не знаат да простат,

Денес му благодарам на Бога, затоа што видов што станавте! Проклето!

„Многу прилагодување ... виолетовата што ми ја украде е единствената што цвета“ ... Мислам дека, за волја на вистината, ова беше единственото нешто што цветаше во близина на тебе

Помислете на него да го живее она што го сторивме јас и стотици илјади пред 20 години ...

Морал на приказната:

Недела… Исклучен мобилен телефон

Малку повеќе за АЗТ од Википедија

Историски

Зидовудин беше првиот лек одобрен за третман на инфекција со ХИВ / СИДА. Omeером Хорвиц Институт за карцином Барбара Ен Карманос и Медицински факултет на државниот универзитет Вејн синтетизиран АЗТ во 1964[1][2], со користење на федерален грант од US Националниот институт за здравство (НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ЗДРАВЈЕ). За АЗТ првично се сметаше како лек против рак, но беше затрупан кога се покажа дека не е доволно ефикасен против тумори кај глувци.[3]

Em 1974 В. Остертаг направи Институт Макс Планк na Германија доби докази дека АЗТ била активна во културата на ретровирус на стаорци [4]. Во 1984 година, кратко време по потврдата дека ХИВ е причина за СИДА, научниците од Burroughs Wellcome Co. (BW) започнаа да истражуваат нови соединенија за лекување на болеста. Бароуз Велком веќе имаше искуство со вирусни заболувања, предводени од научници, меѓу кои беа Гертруд Елион, Дејвид Бери, Фил Фурман, Марти Сент Клер, etенет Рајдоут, Санди Леман. Неговиот истражувачки напор се фокусираше на вирусниот ензим Обратна транскриптаза. Обратна транскриптаза е ензим што ретровирусите, вклучително и ХИВ, го користат за реплицирање. Научниците од БВ започнаа со идентификување и синтетизирање на соединенија и развој на скрининг тест за активност против ретровируси кај глувци. Беше тестирано соединение со шифра BW A509U и демонстрираше моќна активност против вирусите на овие глодари.

Во исто време, Самуел Бродер, Хироаки МитсујаИ Роберт Јархоан do Националниот институт за канцер (НЦИ) од САД тие исто така започнаа своја независна програма за развој на терапија со СИДА. Научниците од БВ не работеа директно на ХИВ, па двете групи одлучија да работат заедно. Во февруари 1985 година, научниците од НЦИ покажаа дека BW A509U има потентна анти-ХИВ активност во епруветата, а неколку месеци подоцна, тие ја започнаа почетната фаза 1 од клинички испитувања АЗТ на НЦИ, во соработка со научници од Бароус Велком и Универзитетот Дјук [5][6] [7]. Ова испитување покажа дека лекот може безбедно да се администрира кај пациенти со ХИВ и дека може да ја зголеми крвната слика. CD4 кај пациенти со ХИВ, вклучувајќи ги и оние со СИДА продолжи да читаш на Викпедија.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина