Има живот со ХИВ

Туберкулоза - Факти - Основи

Туберкулоза - Основи на туберкулозата 

Туберкулозата (ТБ) е предизвикана од бактерија наречена Mycobacterium tuberculosis. Бактеријата обично ги напаѓа белите дробови, но бактериите од туберкулоза можат да нападнат кој било дел од телото, како што се бубрезите, 'рбетот и мозокот. Не се разболуваат сите заразени со бактерии од туберкулоза. Како резултат, постојат две состојби поврзани со ТБ: латентна ТБ инфекција (ЛТБИ) и ТБ болест. Ако не се третира правилно, туберкулозата може да биде фатална.

 

Како се шири ТБ

 

ТБ бактериите се шират низ воздухот од една до друга личност. Бактериите од туберкулоза се ослободуваат во воздухот кога едно лице со ТБ во белите дробови или грлото кашла, зборува или пее. Луѓето во близина можат да дишат во овие бактерии и да се заразат.

Туберкулозата НЕ се пренесува на

 • подаде нечија рака,
 • споделување храна или пијалок,
 • допирни чаршафи или тоалетни седишта,
 • споделување на четки за заби
 • бакнеж

Кога некое лице дише бактерија од туберкулоза, бактериите можат да се населат во белите дробови и да започнат да растат. Оттаму, тие можат да се движат низ крвта во други делови од телото, како што се бубрезите, 'рбетот и мозокот.

Туберкулозната болест во белите дробови или грлото може да биде заразна. Ова значи дека бактериите можат да се шират и на други луѓе. Туберкулозата во другите делови на телото, како што се бубрезите или 'рбетот, генерално не е заразна.

Луѓето со туберкулоза најверојатно ќе ја пренесат на луѓето со кои живеат секој ден. Ова ги вклучува семејството, пријателите и колегите на работа или на училиште.

Латентна инфекција со туберкулоза и туберкулозно заболување

Не се разболуваат сите заразени со бактерии од ТБ. Како резултат, постојат две состојби поврзани со туберкулоза: латентна инфекција со туберкулоза и болест на туберкулоза.

Латентна инфекција со туберкулоза

Бактериите на туберкулоза можат да живеат во телото без да ве разболат. Ова се нарекува латентна инфекција со туберкулоза. Кај повеќето луѓе кои дишат ТБ бактерии и се заразени, телото е во состојба да се бори против бактериите за да престане да расте. Луѓе со латентна ТБ инфекција:

 • немаат симптоми
 • Не чувствувајте болен
 • Тие не можат да пренесат ТБ бактерии на други луѓе
 • Обично имаат позитивна реакција на тест за кожа на туберкулин или позитивен тест за крв за туберкулоза
 • Може да развие туберкулоза ако не добијат третман на латентна туберкулоза

Многу луѓе со латентна инфекција со туберкулоза никогаш не развиваат болест. Кај овие луѓе, бактериите од туберкулоза остануваат неактивни за цел живот, без да предизвикаат болест. Но, кај другите луѓе, особено кај оние со слаб имунолошки систем, бактериите стануваат активни, се размножуваат и предизвикуваат туберкулоза.

Еволуција на болест на туберкулоза

Бактериите од туберкулоза стануваат активни ако имунитетниот систем не може да ги запре од растот. Кога ТБ бактериите се активни (се размножуваат во организмот), ова се нарекува ТБ-болест. Луѓето со ТБ се болни. Тие исто така можат да ги шират бактериите на луѓето со кои живеат секој ден.

Многу луѓе со латентна ТБ инфекција никогаш не развиваат болест. Некои луѓе развиваат ТБ наскоро откако ќе бидат заразени (недели), пред нивниот имунолошки систем да се избори со бактериите на туберкулоза. Другите луѓе можат да се разболат години подоцна, кога имунитетниот систем ослабува од друга причина.

За луѓето чиј имунолошки систем е слаб, особено оние со ХИВ инфекција, ризикот од развој на ТБ е многу поголем отколку кај луѓето со нормален имунолошки систем.

Разликата помеѓу латентна инфекција со туберкулоза (ILTB) и ТБ-болест

Лице со латентна ТБ инфекција Лице со ТБ болест
 • Не
 • имаат симптоми имаат симптоми кои можат да вклучуваат
  • силна кашлица која трае 3 недели или повеќе
  • болка во градите
  • кашлање со крв или спутум
  • слабост или замор
  • губење на тежина
  • без апетит
  • треска
  • Треска
  • потење ноќе
 • не се чувствувам болен
 • генерално се чувствувам болно
 • бактериите не можат да ја шират туберкулозата на други
 • може да шири ТБ бактерии на други луѓе
 • обично има инфекција на тест на кожата или резултат на тест на крвта што укажува на ТБ
 • обично има тест на кожата или резултат на тест на крвта што укажува на инфекција со ТБ
 • Има нормално рендгенско испитување на градниот кош и негативно размачкување на спутум
 • Може да има абнормален рентген на градите или позитивно размачкување или култура на спутум
 • Потребен е третман за латентна ТБ инфекција за да се спречи заболувањето од ТБ
 • Треба третман за лекување на ТБ-болест

Знаци и симптоми на ТБ

Симптоми на туберкулоза зависат од тоа каде растат бактериите на туберкулозата во телото. Туберкулоза бактерии обично растат во белите дробови (пулмонална ТБ). ТБ во белите дробови може да предизвика симптоми како што се

 • силна кашлица која трае 3 недели или повеќе,
 • болка во градите,
 • кашлање со крв или спутум (флегма во белите дробови)

Други симптоми на туберкулоза се

 • слабост или замор,
 • губење на тежина
 • без
 • треска
 • Треска
 • ноќно потење

Симптомите на туберкулоза во другите делови на телото зависат од погодената област.

Луѓе со латентна инфекција со туберкулоза тие не се чувствуваат лошо, немаат симптоми и не можат да пренесат туберкулоза на други луѓе.

Фактори на ризик од ТБ

 

Некои луѓе развиваат ТБ болест кратко време откако сте заразени (недели) пред вашиот имунолошки систем да се бори против ТБ бактериите. Другите луѓе можат да се разболат години подоцна, кога имунитетниот систем ослабува од друга причина.

Генерално, околу 5-10% од заразените луѓе кои не добиваат третман на латентна ТБ-инфекција, ќе ја развијат болеста во одреден момент од нивниот живот. За луѓето чиј имунолошки систем е слаб, особено оние со ХИВ инфекција, ризикот од развој на туберкулоза е многу поголем отколку кај луѓето со нормален имунолошки систем.

Општо земено, луѓето со висок ризик од развој на туберкулоза спаѓаат во две категории:

 • Луѓе кои неодамна биле заразени со бактерии од туберкулоза
 • Луѓе со медицински состојби кои го ослабуваат имунитетот

Луѓе кои неодамна биле заразени со бактерии од туберкулоза

Тоа вклучува:

 • Блиски контакти на лице со заразна ТБ
 • Луѓе кои мигрирале од областите на светот со високи стапки на ТБ
 • Деца под 5-годишна возраст со позитивен тест за ТБ
 • Групи со високи стапки на пренесување на ТБ, како што се бездомници, корисници на инјекции на дрога и лица со ХИВ инфекција
 • Луѓе кои работат или живеат со лица со висок ризик за ТБ во установи или институции како што се болници, засолништа за бездомници, поправни установи, домови за стари лица и домови за лица со ХИВ

Луѓе со медицински состојби кои го ослабуваат имунитетот

Бебињата и малите деца често имаат слаб имунолошки систем. Другите луѓе исто така може да имаат слаб имунолошки систем, особено луѓето со која било од овие состојби:

 • ХИВ инфекција (вирус што предизвикува СИДА)
 • Злоупотреба на супстанции
 • Силикоза
 • Дијабетес мелитус
 • Тешка болест на бубрезите
 • мала телесна тежина
 • Трансплантација на органи
 • Рак на главата и вратот
 • Медицински третмани, како што се кортикостероиди или трансплантација на органи
 • Специјализиран третман за ревматоиден артритис или Кронова болест

Изложеност на ТБ Што да направите ако сте биле изложени на ТБ

Можеби сте биле изложени на бактеријата ТБ ако поминете време околу некој со ТБ. Бактериите од туберкулоза се ослободуваат во воздухот кога лице со активна туберкулоза во белите дробови или грлото, кашла, кива, зборува или пее. Вие не можете да добиете туберкулоза со

 • алишта
 • Чаши за пиење
 • Садови за јадење
 • Ракување
 • Тоалет
 • Други површини

Ако мислите дека сте биле изложени на некој со ТБ, треба да контактирате со вашиот лекар или вашиот локален здравствен оддел за да направите тест за кожа на туберкулин или посебен тест за крв за туберкулоза. Бидете сигурни да ги известите лекарот или медицинската сестра кога сте со лицето со туберкулоза.

Важно е да се знае дека лицето изложено на бактерија на туберкулоза не е во можност веднаш да ги шири бактериите на други луѓе. Само луѓето со активна туберкулоза можат да ги пренесат туберкулозните бактерии на други луѓе. Пред да можете да ја пренесете туберкулозата на други, ќе мора да дишете во бактериите на туберкулоза и да се заразите. Потоа, активните бактерии ќе мора да се размножуваат во вашето тело и да предизвикаат активна туберкулоза. Во тој момент, можете да ги ширите бактериите на ТБ на други луѓе. Луѓето со туберкулоза имаат поголема веројатност да ги шират бактериите на луѓето со кои живеат секој ден, како што се семејството, пријателите, соработниците или соучениците.

Некои луѓе развиваат туберкулоза наскоро (недели) по заразувањето, пред нивниот имунолошки систем да се избори со бактериите на туберкулоза. Другите луѓе можат да се разболат години подоцна, кога имунитетниот систем ослабува од друга причина. Многу луѓе со ТБ инфекција никогаш не развиваат болест.

Превенција од туберкулоза

Спречување на латентна ТБ инфекција од напредување во ТБ-болест

Многу луѓе со латентна инфекција со ТБ никогаш не развивајте го болест. Но, некои луѓе со латентна инфекција со туберкулоза имаат поголема веројатност да развијат туберкулоза отколку другите. Оние со висок ризик од развој на туберкулоза вклучуваат:

 • Луѓе со ХИВ инфекција
 • Луѓе кои биле заразени со ТБ бактерии во изминатите 2 години
 • Бебиња и мали деца
 • Луѓе кои инјектираат илегална дрога
 • Луѓе кои се болни со други болести кои го ослабуваат имунитетот
 • Постари лица
 • Луѓе кои не биле третирани правилно за ТБ во минатото

Ако имате латентна инфекција со ТБ и сте дел од една од овие високо ризични групи, треба да земате лекови за да спречите развој на ТБ. Тие постојат разни опции за третман на латентна ТБ инфекција. Вие и вашиот лекар мора да одлучите кој третман е најдобар за вас. Ако го земате лекот како што е наведено, тоа може да спречи развој на туберкулоза. Бидејќи има помалку бактерии, третманот на латентна инфекција со туберкулоза е многу полесен отколку третманот на туберкулоза. Лицето со туберкулоза има многу туберкулозни бактерии во телото. Потребни се разни лекови лекување на туберкулоза.

Дознајте повеќе за Фактори на ризик за ТБ.

Спречување на изложеност на ТБ за време на патувања во странство

Во многу земји, туберкулозата е многу почеста отколку во САД. Патниците треба да избегнуваат близок контакт или продолжено време со познати пациенти со ТБ во преполни и затворени средини (на пример, клиники, болници, затвори или засолништа за бездомници).

Иако мултирезистентна туберкулоза (МДР) e екстензивно отпорен (XDR) се случуваат на глобално ниво, тие сè уште се ретки. Патниците заразени со ХИВ се изложени на зголемен ризик доколку стапат во контакт со лице со МДР ТБ и ХДР.

Самото воздушно патување има релативно низок ризик од инфекција со ТБ од каков било вид. Патниците кои ќе работат во клиники, болници или други здравствени установи каде што можат да се најдат пациенти со ТБ треба да се консултираат со специјалисти за контрола на инфекција или професионално здравје. Тие треба да прашаат за административни и еколошки процедури за да се спречи изложеноста на ТБ. Откако ќе се воспостават овие постапки, дополнителни мерки може да вклучуваат употреба на уреди за лична респираторна заштита.

Патниците кои предвидуваат можна продолжена изложеност на луѓе со ТБ (на пример, оние кои се надеваат дека рутински ќе стапат во контакт со население од клиники, болници, затвори или засолништа за бездомници) треба да направат тест на кожата или крвта за ТБ пред да заминат од САД. Ако реакцијата на тестот е негативна, тие мора да го повторат тестот 8-10 недели по враќањето во САД. Покрај тоа, годишниот тест може да се препорача за оние кои очекуваат повторено или продолжено изложување или продолжен престој во период од години. Бидејќи луѓето заразени со ХИВ имаат поголема веројатност да имаат оштетен одговор на тестовите за ТБ, патниците со ХИВ-позитива треба да ги информираат своите лекари за нивниот статус на ХИВ инфекција.

Вакцини против ТБ

Вакцина против туберкулоза (BCG)

Bacille Calmette-Guérin (BCG) е вакцина против туберкулоза (ТБ). Оваа вакцина не се користи во САД, но обично се администрира на бебиња и мали деца во други земји каде што е честа ТБ. BCG не секогаш ги штити луѓето од туберкулоза.

Препораки на БЦГ

Во САД, BCG треба да се смета само за високо избрани луѓе кои исполнуваат специфични критериуми и во консултација со специјалист за ТБ. Давателите на здравствени услуги кои размислуваат за вакцинација против BCG за своите пациенти се охрабруваат да разговараат за оваа интервенција со oda Програма за контрола на ТБ во вашата област.

Детски

Вакцинацијата против БЦГ треба да се разгледува само кај деца со негативни Тест за ТБ и постојано изложени, и не може да се оддели од возрасните кои

 • тие не се лекуваат или се лекуваат неефикасно од ТБ-болест, а детето не може да добие долгорочен примарен превентивен третман за ТБ-инфекција; или
 • Имајќи туберкулоза предизвикана од соеви отпорни на изонијазид и рифампицин.

Професионалци Вакцинацијата за BCG од здравствени работници треба да се разгледува индивидуално во средини каде што

 • Голем процент на пациенти со ТБ се заразени со соеви на ТБ отпорни на изонијазид и рифампицин;
 • Постои постојан пренос на соеви на ТБ отпорни на лекови на здравствените работници и веројатно е последователна инфекција; или
 • Спроведени се сеопфатни мерки на претпазливост за контрола на инфекција со ТБ, но не биле успешни.

Здравствените работници кои се разгледуваат за вакцинација против БЦГ треба да бидат едуцирани за ризиците и придобивките поврзани со вакцинацијата против БЦГ и третманот на латентна ТБ инфекција.

Тестирање на туберкулоза кај лица вакцинирани со BCG

Многу луѓе родени надвор од САД се вакцинирани со БЦГ.

Луѓето кои претходно биле вакцинирани со BCG може да имаат а тест на кожата да се тестира за инфекција со ТБ. Вакцинацијата БЦГ може да предизвика позитивна реакција на кожен тест за ТБ. Позитивна реакција на кожен тест за ТБ може да се должи на самата вакцина BCG или како резултат на инфекција со ТБ бактерии.

Тестови на крвта за ТБ (ИГРА), за разлика од кожниот тест за ТБ, не се засегнати од претходната вакцинација против БЦГ и не се очекува да дадат лажен позитивен резултат кај луѓето кои примиле БЦГ.

За деца под петгодишна возраст, тестирањето на кожата за туберкулин е подобро од крвните тестови за туберкулоза.

Позитивен тест на кожата за ТБ или крвен тест за ТБ укажува само на тоа дека лицето било заразено со ТБ бактерии. Не се наведува дали лицето има латентна инфекција со туберкулоза или преминало во туберкулоза. Други тестови, како што се рендгенски преглед на градите и примерок од спутум, потребни се за да се види дали лицето има туберкулоза.

Ко-инфекција со ТБ и ХИВ

Туберкулозата е сериозна закана по здравјето, особено за луѓето кои живеат со ХИВ. Луѓето кои живеат со ХИВ имаат поголема веројатност од други да се разболат од туберкулоза. Во светски рамки, туберкулозата е водечка причина за смрт кај луѓето кои живеат со ХИВ.

Без третман, како и со други опортунистички инфекции, ХИВ и туберкулоза можат да работат заедно за да се скрати очекуваното траење на животот.

 • Некој со нелекувана туберкулоза или латентна инфекција со ТБ и ХИВ инфекцијата е многу поверојатно да се развие туберкулоза за време на твојот живот отколку некој без ХИВ инфекција.
 • Меѓу луѓето со латентна ТБ инфекција, ХИВ инфекцијата е најсилниот познат фактор на ризик за прогресија во ТБ.
 • Лице со ХИВ инфекција и туберкулоза има состојба што ја дефинира СИДА-та.

Луѓето инфицирани со ХИВ кои имаат исто така латентна ТБ-инфекција или ТБ-болест можат ефикасно да се лекуваат. Првиот чекор е да се осигура дека луѓето кои живеат со ХИВ се тестираат за инфекција со ТБ. Доколку се открие инфекција со ТБ, потребни се повеќе тестови за да се исклучи болеста. Следниот чекор е да се започне со третман на латентна ТБ инфекција или ТБ болест врз основа на резултатите од тестот.

Третман

Латентната инфекција со нелекувана туберкулоза може брзо да премине во туберкулоза кај луѓето кои живеат со ХИВ, бидејќи имунолошкиот систем е веќе ослабен. И без третман, туберкулозата може да премине од болест до смрт.

За среќа, постојат неколку опции за третман на луѓе кои живеат со ХИВ, кои исто така имаат латентна инфекција со туберкулоза или болест на туберкулоза.

ТБ и дијабетес

Дијабетес тоа е хронична (долготрајна) болест која влијае на тоа како телото ја претвора храната во енергија.

Туберкулозата (ТБ) е сериозна закана за здравјето, особено за луѓето кои живеат со дијабетес. Постојат два услови поврзани со ТБ: латентна инфекција со туберкулоза e туберкулозно заболување. Луѓето со латентна ТБ инфекција не се болни затоа што телото е во состојба да се бори против бактериите за да престане да расте. Луѓето со туберкулоза се болни и имаат активна туберкулоза, бидејќи телото не може да го запре растот на бактериите. Луѓето кои живеат со дијабетес и кои исто така се заразени со ТБ имаат поголема веројатност да развијат болест и да се разболат од ТБ.

Некој со нелекувана туберкулоза, инфекција латентна туберкулоза и дијабетес е поверојатно да се развие туберкулоза отколку некој без дијабетес. Без соодветен третман, дијабетесот и туберкулозата можат да ги зголемат здравствените компликации.

 • Во 2019 година, во САД се пријавени 8.916 нови случаи со туберкулоза.
 • Од луѓето со дијагностицирана туберкулоза во 2019 година, 20,7% пријавиле дијабетес.
 • 34,2 милиони возрасни лица во САД имаат дијабетес.
Третман со туберкулоза

Нелекувана или нетретирана ТБ латентна инфекција со ТБ може да напредува во ТБ болест. Туберкулозата, без третман, може да премине од болест до смрт.

За среќа, постојат опции за  третман достапно за луѓе со дијабетес кои исто така имаат латентна инфекција со туберкулоза или заболување од туберкулоза. Ако некое лице дијагностицира инфекција со ТБ, потребно е дополнително тестирање за да се исклучи болеста. Луѓето со латентна инфекција со туберкулоза или туберкулозна болест можат ефикасно да се лекуваат.

Пред да започнете со третман на туберкулоза или латентна инфекција со туберкулоза, пациентите со туберкулоза треба да разговараат со својот лекар за кој било друг лек што го земаат, вклучително и лекови за дијабетес. Некои лекови кои се користат за лекување на ТБ може да комуницираат со лекови кои се користат за лекување на дијабетес.

ТБ и дијабетес

 

Дијабетес тоа е хронична (долготрајна) болест која влијае на тоа како телото ја претвора храната во енергија.

Туберкулозата (ТБ) е сериозна закана за здравјето, особено за луѓето кои живеат со дијабетес. Постојат две состојби поврзани со туберкулозата: латентна инфекција со туберкулоза e туберкулозно заболување. Луѓето со латентна ТБ инфекција не се болни затоа што телото е во состојба да се бори против бактериите за да престане да расте. Луѓето со туберкулоза се болни и имаат активна туберкулоза, бидејќи телото не може да го запре растот на бактериите. Луѓето кои живеат со дијабетес и кои исто така се заразени со ТБ имаат поголема веројатност да развијат болест и да се разболат од ТБ.

Некој со нетретирана ТБ латентна инфекција со туберкулоза и дијабетес е поверојатно да се развие ТБ отколку некој без дијабетес. Без соодветен третман, дијабетесот и туберкулозата можат да ги зголемат здравствените компликации.

 • Во 2019 година, во САД се пријавени 8.916 нови случаи со туберкулоза.
 • Од луѓето со дијагностицирана туберкулоза во 2019 година, 20,7% пријавиле дијабетес.
 • 34,2 милиони возрасни лица во САД имаат дијабетес.
Третман против туберкулоза

Нелекувана туберкулоза или инфекција латентна ТБ може да напредува во ТБ болест. Туберкулозата, без третман, може да премине од болест до смрт.

За среќа, опциите за третман се достапни за луѓе со дијабетес кои исто така имаат латентна инфекција со туберкулоза или болест на туберкулоза. Ако некое лице дијагностицира инфекција со ТБ, потребно е дополнително тестирање за да се исклучи болеста. Луѓето со латентна инфекција со туберкулоза или туберкулозна болест можат ефикасно да се лекуваат.

Пред да започнете со третман на ТБ или латентна инфекција со туберкулоза, пациентите со туберкулоза треба да разговараат со својот лекар за сите други лекови што ги земаат, вклучително и лекови за дијабетес. Некои лекови кои се користат за лекување на ТБ може да комуницираат со лекови кои се користат за лекување на дијабетес.

 

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина