Има живот со ХИВ

Вакцините КОВИД-19 може да бидат неефикасни за една година или помалку

Важноста да се вакцинираат, во овој момент, е само помалку од ова да остане дома. Сè додека не се вакцинирате, ако се контаминирате, отворате цел универзум на мутациони можности. Можете да бидете богати или сиромашни, ако сакате да бидете граѓанин на светот, не можете да мислите само на себе. „Кој ќе те спречи“? Вирусот, тој ќе ве спречи или ќе престане, веднаш штом ќе достигне до вас. Едноставно!

Вакцините против КОВИД-19 може да бидат неефикасни за помалку од една година, сметаат некои епидемиолози. И, ако некои не затворат ништо, многу се оние кои, непотребно и предвреме, имаат затворени скифови за, покрај другото, да ја одржат економијата. Нема да има економија без луѓе и секако ќе имаме целосна понуда за работа доколку бројот на загинати што веќе беснее и беснее, продолжи да рампа и дивее.

Две третини од епидемиолозите предупредуваат дека мутациите можат да ги направат тековните КОВИД вакцини неефикасни за една година или помалку

 

Ново истражување на вакцините против Алијансата КОВИД-19 ја покажува итноста на Луѓето да ги вакцинираат сите земји

 

Епидемиолозите, од некои од водечките светски академски институции, издадоа сериозно предупредување денес за ризикот што го презема светот со тоа што не осигураат дека сите земји имаат доволно вакцини за да ги заштитат луѓето од КОВИД-19.

Вакцини против КОВИД-19 Помалку од една година од животот

Во истражувањето спроведено од 77 епидемиолози од 28 земји, спроведено од Алијанса за народни вакцини, две третини сметаа дека имаме година или помалку пред мутирањето на вирусот, до тој степен што повеќето вакцини од првата генерација стануваат неефикасни и потребни се нови или модифицирани вакцини.

Од испитаниците, скоро третина даде мандат од девет месеци или помалку. Помалку од еден осми изјавиле дека веруваат дека мутациите никогаш нема да ги направат тековните вакцини неефикасни. 

Огромното мнозинство - 88 проценти - велат дека постојаното мало покривање на вакцините во многу земји ќе ги направи мутациите отпорни на вакцини поверојатни. 

Алијансата за народни вакцини, коалиција од повеќе од 50 организации, вклучително и Африканската алијанса, Оксфам и УНАИДС, предупреди дека, според сегашното темпо, само 10 проценти од луѓето во повеќето сиромашни земји најверојатно ќе бидат вакцинирани во следната година. 

Седумдесет и пет проценти

Речиси три четвртини од испитаниците - кои вклучуваат епидемиолози, вирусолози и специјалисти за инфективни болести од институции како што се sонс Хопкинс, Јеил, Империјал колеџ, Лондонско училиште за хигиена и тропска медицина, Универзитет во Кембриџ, Универзитет во Единбург и Универзитет во Кејп Таун - изјавија тоа отворено споделување на технологија и интелектуална сопственост може да го зголеми глобалното покривање на вакцините КОВИД-19. Алијансата за народни вакцини повикува на ставање крај на фармацевтските монополи и споделување технологија за итно зголемување на снабдувањето со вакцини.

Циркулација на вирусот, ова е големиот проблем - ОСТАНЕТЕ ВО ДОМ

Деви Сридхар, професор по глобално јавно здравје на Универзитетот во Единбург, рече: „Колку повеќе циркулира вирусот, толку е поголема веројатноста дека ќе се појават мутации и варијанти, што може да ги направи нашите сегашни вакцини неефикасни.

Во исто време, сиромашните земји остануваат зад себе без вакцини и основни медицински материјали како кислород. 

„Како што научивме, вирусите не се грижат за границите. Мораме да вакцинираме што е можно побрзо луѓе, ширум светот. Зошто да чекаме и да гледаме наместо да го предвидуваме тоа? "

Иако не прецизираше краен рок, Грег Гонсалвес, вонреден професор по епидемиологија на универзитетот Јеил, ја повтори итноста за вакцинирање на глобално ниво. Гонсалвес рече:

Милиони заразени плејада можни промени!

„Со милиони луѓе ширум светот заразени со овој вирус, се појавуваат нови мутации секој ден. Понекогаш, тие наоѓаат лажат што ги прави посоодветни од нивните претходници. Овие варијанти на среќа би можеле да пренесат поефикасно и потенцијално да ги избегнат имунитетните одговори на претходните соеви. Освен ако не го вакцинираме светот, го оставаме полето за играње отворено за сè повеќе мутации, кои можат да произведат варијанти што можат да избегаат од нашите сегашни вакцини и да бараат засилувачки дози за да се справат со нив.

„Сите имаме голем интерес да осигуриме дека сите ширум светот, без оглед на тоа каде живеат, да имаат пристап до вакцините COVID-19. Вирусот не ги почитува границите и новите варијанти некаде на планетата значат дека никој од нас не е безбеден. „

Кварраиша Абдул Карим, вонреден научен директор на CAPRISA и професор по клиничка епидемиологија на универзитетот Колумбија, рече:

„Бидејќи нациите почнаа да ги прошируваат своите програми за вакцинирање, ние уште еднаш се потсетуваме на нашата меѓузависност. Високи стапки на покриеност и колективен имунитет во една земја или регион во светот, додека другите, особено земјите со низок и среден приход, продолжуваат да чекаат во ред за да создадат совршена средина за вирусот да продолжи да мутира и да ги поништува придобивките од која било заштитна вакцина.

 

„Наспроти ова, има огромни придобивки за сите да имаат подобар пристап до достапните дози на вакцини и да постигнат колективен имунитет на глобално ниво порано. Како научници, поборници и донесувачи на одлуки, ние мора да осигураме што е можно повеќе луѓе да се вакцинираат ширум светот и што е можно побрзо, за да можеме сите да ги насочиме нашите напори кон обнова на нашите заедници, средства за живот и економии и да знаеме дека сите сме безбедни од КОВИД -19 и бидете подобро подготвени за следната пандемија. "

Планетарната вакцинација е императив
Vacinas contra COVID-19 Podem ser Ineficazes em um ano ou menos, Blog Soropositivo.Org
Јас сум богат, парите се мои, Кој ќе ме спречи? Афирмација и себично прашање. Не е

Истражувањата покажуваат дека е императив за безбедноста на сите граѓани во сите земји луѓето во земјите во развој да бидат вакцинирани што е можно побрзо. Нерешавањето на глобалната нееднаквост на вакцините го зголемува ризикот од понатамошни мутации. 

И покрај овој императив, одбраната на богатите земји од монополите на фармацевтските гиганти значи дека глобалните залихи се вештачки рационализирани, при што неколку компании одлучуваат кој живее и кој умира. На почетокот на овој месец, богатите земји го блокираа предлогот за откажување од правата на интелектуална сопственост за вакцините КОВИД-19. Алијансата за народни вакцини ги повикува да размислат кога ќе започнат преговорите со Светската трговска организација во април.

Алијансата исто така ги повикува сите фармацевтски компании кои работат на вакцини COVID-19 отворено да ја споделат својата технологија и интелектуална сопственост преку Светската здравствена организација COVID-19 Technology Access Pool, со цел да се забрза и забрза производството и дистрибуцијата на вакцини за сите земји . 

Ана Мериот, менаџер за здравствена политика во Оксфам, рече: „Во многу богати земји, вакцинираните луѓе почнуваат да се чувствуваат побезбедно, но освен ако не ги вакцинираме сите нации, постои голем ризик заштитата што ја нудат вакцините да биде уништена со нови мутации. 

„Ова истражување нагласува дека ни треба вакцина за луѓе, не само за да ги заштитиме луѓето во најсиромашните земји во светот, туку за да осигуриме дека луѓето ширум светот кои веќе биле вакцинирани, повторно да не бидат изложени на ризик.

Делумно ефективни ...

Тековните вакцини се чини дека се барем делумно ефикасни против постојните мутации, но таму каде што се потребни нови вакцини, ќе бидат потребни многу месеци пред да бидат одобрени за употреба и уште повеќе да се започне со нивно спроведување. Во меѓувреме, блокадите на патиштата и забраните за патување ќе продолжат да бидат главната заштита против зголемувањето на инфекциите и жртвите. Новите рецепти за вакцини исто така ќе бидат предмет на истите фармацевтски монополи, што дополнително ќе го ограничи пристапот до остатокот од светот. 

Д-р Мохга Камал Јани, виш советник за здравствена политика во „Алијансата за вакцини на луѓето“, рече: „Ако бевме во војна со земја наречена КОВИД, владите ќе ги оставеа одлуките за витално производство, снабдување и цена во рацете на компаниите за производство на оружје ?  

Светските лидери заинтересирани за планетарното општо добро

„Бидејќи вакцините се нашето најважно оружје во борбата против КОВИД-19, светските лидери мора да преземат контрола за да дозволат базен за пристап до технологија на Светската здравствена организација за да се олесни споделувањето на технологијата и интелектуалната сопственост за сите компании кои можат да го зголемат производството на глобални вакцини. 

Од 77 испитаници во истражувањето:
 • 66,2 проценти сметаа дека имаме една година или помалку пред мутирањето на вирусот, до тој степен што повеќето вакцини од првата генерација станаа неефикасни (18,2 проценти од нив сметаа дека сме 6 месеци или помалку и 32,5, 9 проценти изјавија XNUMX месеци или помалку)
   
 • 7,8 проценти сметаа дека никогаш нема да видиме мутации што ги прават тековните вакцини неефикасни и потребни се нови или модифицирани вакцини, а други 7,8 проценти не беа сигурни во правењето проценка на времето. 18,2 проценти сметаа дека сме стари 2 години или постари пред мутациите да ги направат тековните вакцини неефикасни и да бидат потребни нови или модифицирани вакцини.
   
 • 74 проценти рекле дека отвореното споделување на технологијата и интелектуалната сопственост може да го зголеми глобалното покривање на вакцините. 23 проценти одговориле можеби и 3 проценти одговориле не.
   
 • 88,3 проценти рекле дека постојаното мало покривање на вакцините во многу земји ќе ги направи мутации отпорни на вакцини поверојатни, 6,5 проценти изјавиле дека не, а 5,2 проценти не одговориле на прашањето. 

 

Анкетата е спроведена помеѓу 17 февруари и 25 март 2021 година. Анкетираните вклучуваат епидемиолози, вирусолози и специјалисти за инфективни болести од следниве универзитети / институции: 

 1. Универзитетска болница Алборг во Данска, 
 2. Académie nationale de Médecine de Paris, 
 3. Африкански центри за контрола и превенција на болести, 
 4. Болница Амадер Индија, 
 5. Меѓународен универзитет АМРЕФ во Кенија, 
 6. Белгиско здружение за бели дробови и туберкулоза, Универзитет Кембриџ, 
 7. Центар за истражување на семејно здравје во Замбија, 
 8. Центри за контрола и превенција на болести во Јужен Судан, Центар за истражување на болести на инфекции Замбија, 
 9. Универзитет Колумбија САД, 
 10. Универзитет Комплутензе во Мадрид, 
 11. Данска медицинска асоцијација, екол де Санти публикер универзитет во Монтреал, 
 12. Универзитет Емори САД,
 13. Форум за комитети за преглед на етика во Индија,
 14. Fundación домаќин во Аргентина, Geорџтаун САД, 
 15. Алијанса за добра клиничка пракса - Европа (GCPA), 
 16. Универзитет Хамдард во Индија, Академија за медицина и науки Ибн Сина во Индија, 
 17. Империал колеџ Лондон, 
 18. Институт за хумана вирусологија, Медицински факултет на САД, Универзитет во Мериленд, ISPG - Висок политехнички институт во Газа, 
 19. Универзитет Johnон Хопкинс од САД, 
 20. Johnонсон и Johnонсон, 
 21. Универзитет Кабале во Уганда,
 22. Кенија, Медицински истражувачки институт, 
 23. Либански универзитет, 
 24. Лондонска школа за хигиена и тропска медицина, 
 25. Универзитетот Макерер во Уганда,
 26. Движење за развој на заедницата, 
 27. Мпилонхле во Јужна Африка, 
 28. Национален институт за инфективни болести Лазаро Спаланзани во Италија, 
 29. Национален совет за етика во истражувањето / ПРЕВЕРИЛ во Либерија, 
 30. OTRANS-RN во Гватемала, 
 31. Универзитетска единица за клинички истражувања во Оксфорд, Виетнам, 
 32. Државниот универзитет во Портланд, Факултет за јавно здравје во САД, 
 33. Медицински центар Свети Лука на Филипините,
 34. Универзитет Тафтс САД, Универзитетски колеџ Лондон Велика Британија, 
 35. Универзитетски колеџ во Лондон Институт за глобално здравје, 
 36. Универзитет во Кејп Таун, 
 37. Универзитетите Клиникс Сент Лук во Белгија, 
 38. Универзитет „Рамон Магсејси исток“ на Филипини, 
 39. Тим за итна медицинска помош во Велика Британија, 
 40. Уника милис Меѓународен универзитет за медицински науки во Италија, 
 41. Сојуз на помлади лекари во Данска, 
 42. Универсидад Автонома Габриел Рене Морено во Боливија, 
 43. Universidad Nacional del Litoral во Аргентина, 
 44. Универзитет во Кембриџ Велика Британија,
 45. Универзитет во Кејп Таун во Јужна Африка, 
 46. Универзитет во Единбург Велика Британија, Универзитет во Мериленд, САД, 
 47. Универзитетот во Оксфорд, 
 48. Универзитетот во Преторија во Јужна Африка, 
 49. Универзитет во Јужна Данска, Универзитет во Зимбабве, 
 50. Универзитет во Замбија, Универзитет Валтер Сисулу во Јужна Африка, 
 51. Светска здравствена организација во Индија, 
 52. Универзитетот Витс во Јужна Африка и 
 53. Јеил школа за јавно здравје САД. 

Испитаниците биле од следниве 28 земји: Алжир, Аргентина, Австралија, Белгија, Боливија, Канада, Данска, Етиопија, Франција, Гватемала, Индија, Италија, Кенија, Либан, Норвешка, Филипини, Сенегал, Сомалија, Јужна Африка, Јужен Судан Југ , Шпанија, Обединети Арапски Емирати, Уганда, Велика Британија, САД, Виетнам, Замбија и Зимбабве. 

Во превод на Клаудио Соуза на 30 март и 2021 година навистина потекнува од Две третини од епидемиолозите предупредуваат дека мутациите можат да дадат тековни COVID вакцини неефикасни за една година или помалку, исто така објавено на 30 март 2021 година

 

Контакт информации

Сара Дрансфилд во Велика Британија | [заштитена по е-пошта] | +44 (0) 7884 114825

Ени Терио во Перу | [заштитена по е-пошта] | + 51 936 307 990

За ажурирања, следете @Oxfam


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата