Има живот со ХИВ

Долг живот и ХИВ

Слика од Бенџамин Балаз од pixabay

Долг живот и ХИВ Не се сомневајте! Можно е!

А некој ме праша дали сум се откачил затоа што зборував за да имам долг живот додека живеам со ХИВ! Тој веќе знае како е да се има ХИВ! Долговечноста беше предмет на брз разговор и аудио изјава дека сепак треба да го сменам мојот глас за да го обезличам. Овој пријател ги има своите соништа таму, а меѓу нив е да живее сто и триесет години.

Се појави тука во мојата глава.

Откако ќе го завршам овој пасус, ќе го добијам кодот за вградување на одлично видео од Педро Калабрес.

Долг живот и ХИВ

Долг животен век за луѓето со ХИВ е можна реалност за секого.

По дијагнозата, одредени испити што треба да се направат!
Важно е рано дијагностицирање. Многу важно за да се спречи еволуцијата во СИДА и појавата или ризикот од појава на опортунистички болести!

Изгледите никогаш не биле подобри за луѓето со ХИВ. Со правилен третман и грижа за ХИВ, повеќето луѓе може да очекуваат дека ќе имаат скоро нормален животен век.

Една неодамнешна студија во Велика Британија покажа дека луѓето кои живеат со ХИВ со добар одговор во АРТ имаат животен век сличен на оној на општата популација. 

Поточно, 50-годишен маж кој имал број на ЦД4 клетки над 350 и не може да се открие вирусно оптоварување Имајте на ум дека ова не е лек. Кликнете на мене!

Затоа, по започнувањето на АРТ, можете да живеете, во просек, до 83 години!

Иако 50-годишни жени во исти околности може да очекуваат да достигнат осумдесет и пет, тие се најголемите жртви на насилство!

За овој вирусен товар ЦД4 и ХИВ за долг живот треба да се обноват

Мал број на ЦД4 или забележливо вирусно оптоварување по една година може да живее добро во седумдесеттите години!

И затоа инсистирам: Постои живот со ХИВ

Затоа што, верувам, многу е поедноставно да се прифати состојбата на лице со ХИВ и да се живее, бидејќи да се живее и да се одржи, првично, вашата рутина.

И да, разбирам дека само ова е веќе многу тешко!

Но, ве прашувам: живеење на животот во целост е прилично едноставно кога ги гледате ресурсите што ги имате и се движите во таа насока без поголеми аспирации од опипливите. И ова е многу поедноставно отколку да се обидете да ископате тунел.

Па дури и одење околу планината! На крајот на краиштата, вие

замислете што има во „околината“?

Мислам дека не можеш да знаеш!

Третманот е ефикасен против ХИВ, и го намалува вирусното оптоварување на незабележливи нивоа.

Ова им овозможува на имунитетот да се опорави, сето тоа е потребно за долг живот со ХИВ.

И покрај тоанеоткривачки вирусен чистач нема да ве натера да направите реактивен тест!

Брзата дијагноза е многу важна за гарантирање на долг живот!

Тестирајте се против ХИВ (дознајте како на овој линк). Се отвора во друг таб!

Прифатете го имунолошки прозорец од 30 дена, не биди веќе невнимателен (сега оди….)!

Дали едноставно ризикувавте? Земете ЈПП. Но, внимавајте:

Не ризикувате со „други луѓе, освен оние кои можат да дишат во„ атмосферата на нормалноста “! Одблизу, бебе, никој не е нормален! Јас, така!

ХИВ може да биде пумпа во вашето тело или не!

Тоа зависи од тоа како ќе се обидете да го видите. Не се плашев кога слушнав! Бев преплашен! пара! Повторно бев на улица и скоро полудев од страв!

ДА! PEP може да биде диференцијален фактор помеѓу дозволувањето и не дозволувањето на трајно утврдување на ХИВ инфекција.

Да, во текот на првите 72 часа по вистинското изложување на вирусот може да спречи „решавање на болеста“!

Во тоа време еден пријател ме праша:

Моторите стартуваат, моторите рикаат! Стартот беше направен

Ниту на почетокот? Реков не! Се држев до тапанот!

Луѓето кои започнуваат со третман со ХИВ што е можно поскоро имаат шанса да живеат добро! Придржувањето кон третманот не е ограничено на земање лекови обезбедени од СУС. Овие лекови се од суштинско значење и веројатно имаат сличен животен век на врсниците кои немаат ХИВ. 

ЈПП може да направи секаква разлика во вашиот живот!

И дури и ако го немам!

Во оваа ситуација, тешко дека ќе се разболите или умрете како директен резултат на ХИВ-акција!

Сепак, други болести и здравствени состојби можат да се поврзат со ХИВ и да комплицираат сè!

И постојат некои можности што можат да ве разболат или да умрете како директен резултат на ХИВ, вирусот што предизвикува СИДА.

Но, исто така, може да бидете засегнати од други болести или здравствени состојби почести кај луѓето кои немаат ХИВ, кои влијаат на луѓето што живеат со ХИВ како што стареат, како што се липиди (крвни маснотии), висок крвен притисок и депресија. Голем број на луѓе со ХИВ имаат дијабетес, рак, проблеми со коските и други состојби. 

Долг живот со ХИВ е сличен на општата популација.

Широк спектар на фактори влијаат на ризикот од развој на овие здравствени состојби. Некои од нив се работи што не можете да ги промените, како вашата возраст, семејна историја на одредени болести или имаат ХИВ.

Другите фактори на ризик се на дофат на раката да се променат. Може да очекувате да имате подолг и поздрав живот ако не пушите.

како и обид да се живее малку поздраво, да се избегне прекумерна потрошувачка на алкохол или дрога, прејадување!

Да се ​​биде социјално поврзан помага! Но, не мислам на островот фантазија! М.одржување на вашиот ум активен е да прочитате повеќе, да добиете повеќе информации, подобро да ги изберете вашите извори!

Лажните вести се хаос. Но, тоа постои само затоа што има и такви што го бараат тоа!

Други здравствени проблеми кои влијаат на квалитетот на животот на луѓето со ХИВ

Ризикот од здравствени проблеми како срцеви заболувања и карцином се зголемува кај сите како што стареат. Фокусот на вашето здравје веројатно ќе се промени бидејќи вашите лекари посветуваат поголемо внимание на широк спектар на здравствени проблеми, како и на ХИВ.

Јас, Клаудио, повторно нагласувам „ситница“. Ние, дијагностицираните во 90-тите и Хајлендерите од 80-тите, имаме комплицирачки фактор:

Чајот што пие нешто! Чаевите можат да претставуваат проблеми во вашиот живот!

Не постои клиничка / лабораториска литература, еден вид упатство за употреба со кое можат да следат лекари, лекари и истражувачи и сите сериозни актери, потребно е да се потенцираат сериозните, за да не лекуваат.

Во овој момент ми недостасува Сиг. и Е.Е. Верувам дека сега е многу јасно дека штетата предизвикана на мојата психа е неизбришлива! …… ние, овие Хајлендери и дијагностицирани во 90-тите, служиме, тоа е размена, секогаш е, како субјекти за истражување, каде што лекарите чии квалитети што веќе ги спомнав, ќе мора да одат, малку по малку, буквално на лекар. Во обид да не одржат во живот, за другите да страдаат помалку! 

Информациите за животот со ХИВ ги има насекаде. И тука во изобилство

И ова е една од безбројните варијабли што треба да се почитуваат кога пациентите без референци за болка не можат да сочувствуваат и да се извинат за недостатокот на препораки. 

Само дојди на мојот блог!

Wouldе беше доволно, вратата е затворена!

Тоа е документ со речиси 20 години историја! Прашајте politубезно и јас ќе му дадам пристап на асистент или нешто друго, така што ќе можете да ги видите тајм-тајм, според тајм-тајм, референците за болка што можев да ги регистрирам во повеќе од 3.000 текстови! Тоа е со constвездие на приказни за слабо, но прецизно, документирање на загубата на повеќе од триесет милиони животи и, да, тоа е неоправдано, не почитувајќи ги овие луѓе и нивните семејства!

За што зборувам

Колку беа сираците?

Во сето ова имаше ужасна фаза кога преживеаниот „глава на семејството“ беше дете од седум или уште помалку. 

Не знаев дека сум, бидејќи веќе бев ХИВ позитивен кога го слушнав ова во звукот на автомобилот Плаза, пред да се отвори куќата и да седам на подот и да плачам! Само малку емпатија, малку добра волја и добивање малку живот. Без болка, нема добивка.

Знаете, скоро го слушам гласот на ејмс Спајдер, кој се претставува како Ултрон и се извинува.

Карамболас !!!!! Да се ​​живее со ХИВ, и да се живее долго е можно!

Најчестите здравствени состојби кои влијаат на луѓето кои живеат со ХИВ како што стареат се слични на оние кои ги погодуваат луѓето кои немаат ХИВ. 

Тие се опишани во Други здравствени проблеми.

Вашето здравје треба да вклучува редовен скрининг за овие состојби. Најважните аспекти на нејзината превенција и третман се исти како и за луѓето кои немаат ХИВ.

ХИВ и процесот на стареење

Многу луѓе прашуваат дали ХИВ го забрзува процесот на стареење. Со други зборови, дали луѓето кои живеат со ХИВ имаат опаѓање на физичката функција и развиваат услови поврзани со возраста на помлада возраст од нивните врсници?

Сепак има многу што не знаеме по тоа прашање. Не постои консензус меѓу научниците за прашањето за ХИВ и „предвремено стареење“.

Знаеме дека луѓето со ХИВ имаат малку поголема веројатност да развијат некои здравствени услови од другите. Ова вклучува срцеви заболувања, дијабетес, болести на бубрезите, заболување на црниот дроб, проблеми со коските и некои видови на рак. 

Хронична опструктивна белодробна болест може да биде зло.

Други состојби, како ХОББ, дијабетес и многу други комплицираат сè

Но, не мора да ги имаат на многу помлада возраст.  Повеќе е случај без оглед на возрасната група, луѓето со ХИВ имаат малку повисоки стапки на овие состојби отколку другите луѓе на иста возраст.

Научниците сè уште се обидуваат да откријат зошто е тоа така. Дел од објаснувањето може да биде дека, иако сегашниот третман со ХИВ е доста безбеден, некои анти-ХИВ лекови што некои луѓе ги земаа во 1990-тите и раните 2000-ти имаа штетни ефекти врз холестеролот, бубрезите, црниот дроб и коските

„Извинете, извинете? Изговори !!!

Прочитајте малку од оваа врска за која се зборува празни изговори. Шупливи изговори! И овие лични приказни

Покрај тоа, додека третманот со ХИВ го зајакнува имунолошкиот систем и спречува многу болести поврзани со ХИВ, тој не може целосно да го врати здравјето и да ги врати сите оштетувања на имунитетот..

Организмот во состојба на опсада!

ХИВ може да продолжи да предизвикува континуирано воспаление на ниско ниво и активирање на имунитет. Овие бескорисни одговори на имунолошкиот систем на ХИВ веројатно придонесуваат за широк спектар на здравствени проблеми.

Постојат и други причини зошто луѓето со ХИВ имаат високи стапки на овие здравствени состојби. Работите кои не се директно поврзани со ХИВ може да го зголемат ризикот од здравствени проблеми. Особено, начин на живот и животните искуства на луѓето кои кои живеат со ХИВ тие често не се идентични со оние на општата популација. 

Никотин. Земањето чад дома е доза

На пример, луѓето со ХИВ имаат поголема веројатност да пушат и имаат поголемо ниво на стрес од другите луѓе, кои може делумно објасни повисока стапка на срцеви заболувања кај луѓе со ХИВ.

Ова значи дека едноставните споредби помеѓу ХИВ-позитивните и ХИВ-негативните луѓе можат да бидат погрешни. Всушност, во највнимателно спроведените студии, кои споредуваат многу слични групи на ХИВ-позитивни и ХИВ-негативни луѓе, здравствените разлики помеѓу групите се многу мали. Понатаму, не се чини дека луѓето со ХИВ стареат побрзо од нивните врсници кои немаат ХИВ.

Третман со ХИВ како што стареете

Студиите покажуваат дека третманот со ХИВ работи добро кај постарите луѓе. Вирусното оптоварување паѓа на незабележливо ниво (целта на третманот) толку брзо како кај помладите луѓе. Постарите луѓе честопати се подобри од помладите во земањето лекови како што е пропишано.

Од друга страна, луѓето кои започнуваат третман над 50 години може да доживеат побавно и помалку целосно обновување на имунолошкиот систем.

 

ЦД4 и вирусно оптоварување. Од суштинско значење е да се контролира

Бројот на ЦД4 клетки не секогаш се зголемува толку брзо како кај младите возрасни.

Покрај спречувањето на болести поврзани со ХИВ, ефективниот третман со ХИВ помага да се заштити од срцеви заболувања, карцином, болести на бубрези и црн дроб. Меѓу луѓето кои живеат со ХИВ, стапката на овие состојби е помала кај луѓето кои се лекуваат отколку кај луѓето кои не се лекуваат.

Преземањето третман со ХИВ е една од најважните работи што можете да ги направите за да го заштитите целокупното здравје.

Прилагодување на вашиот третман

 

Ако имате други здравствени проблеми, како и ХИВ, тоа може да влијае на изборот што вие и вашиот лекар го правите за тоа која комбинација на лекови за ХИВ е соодветна за вас.

  1. Може да има интеракции помеѓу еден од вашите анти-ХИВ лекови и лек што го земате за друга здравствена состојба. Подолу има повеќе информации за ова.
  2. Како што стареете, вашето тело може да се промени. Црниот дроб и бубрезите може да функционираат помалку ефикасно, што влијае на начинот на обработка на лекот во телото.
  3. Поради губење на тежината, намалена телесна течност или зголемено масно ткиво, лековите можат да останат во телото подолго и да предизвикаат повеќе несакани ефекти. Повремено, вашиот лекар може да треба да ја прилагоди вашата доза.
  4. Метадонот е многу ризична компонента
  5. Некои специфични анти-ХИВ лекови се поврзани со малку зголемен ризик од развој на некои здравствени состојби или може да ја влошат вашата здравствена состојба. Ако е тоа така, нормално ќе можете да земете различни анти-ХИВ лекови.

Мерењето на комбинациите е ограничено и треба да избегнувате промена

Ако е можно! Без тешки жртви

Од овие причини, вашиот избор на анти-ХИВ лекови можеби ќе треба да се прилагоди на вашата специфична ситуација. Можеби ќе ви треба различна доза од една од вашите лекови. Ова може да значи дека една пилула, која содржи повеќе лекови во фиксни количини, не може секогаш да биде вистинскиот избор за вас. Можеби ќе треба да се префрлите од комбинација на лекови на кои сте навикнале.

Во Велика Британија, стандардите за третман и третман на ХИВ ги утврдува британското здружение за ХИВ, професионалното здружение за лекари за ХИВ. Неговите упатства препорачуваат лекарите да бидат претпазливи кога ги препишуваат следниве анти-ХИВ лекови на луѓе кои имаат специфични здравствени состојби или кои имаат фактори на ризик за таа состојба.

  1. Депресија и други проблеми со менталното здравје: ефавиренц.
  2. Срцеви заболувања: абакавир, лопинавир или маравирок.
  3. Бубрежна болест: тенофовир дисопроксил или атазанавир.
  4. Проблеми со коските: тенофовир дисопроксил.
Повеќе лекови и повеќе интеракции со лекови

Колку повеќе здравствени услови имате, толку повеќе лекови можеби ќе ви требаат. И колку повеќе лекови пиете, поголема можност за доживување на интеракции со лекови и несакани ефекти.

Интеракцијата на лекот е кога лекот влијае на функционирањето на друг лек. На пример, кога се зема заедно, еден од лековите може да не биде целосно ефикасен или неговите несакани ефекти да бидат полоши.

Пред да започнете нов лек, секогаш прашајте го вашиот лекар или фармацевт:

Може ли новиот лек да комуницира со еден од другите лекови што веќе ги земам?

Мора да ги информирате за сè што земате - лекови препишани од друг лекар; лекови без рецепт (вклучувајќи инхалатори и спрејови за нос); додатоци, билки и алтернативни третмани; и рекреативни дроги. Користењето дрога е крај на убодот!

Ова ќе биде полесно ако земете ажурирана листа на сите ваши лекови со вас.

Интеракции со лекови

Универзитетот во Ливерпул обезбедува алатка преку Интернет за да ги потврди интеракциите помеѓу анти-ХИВ лекови, други лекови и лекови за рекреација. Посета www.hiv-druginteactions.org/checker или преземете ја апликацијата Ливерпул ХИВ iChart за iPhone ou Андроид.

Многу е корисно да имате годишен преглед на лекови. Ова вклучува еден од вашите фармацевти или лекари да испита сè што земате и да провери дали има интеракции и несакани ефекти. Тие ќе потврдат дека лековите што ги земате сепак се соодветни за вас.

Митови и реалности 

O ХИВ е болест на млада личност.

Луѓето се заразуваат со ХИВ на сите возрасти:

Во 2016 година, 19% од луѓето со дијагностициран ХИВ во Велика Британија имале над 50 години.

И благодарение на успехот на третманот со ХИВ во одржувањето на луѓето живи, популацијата на луѓе кои живеат со ХИВ малку повеќе секоја година.

Во 2016 година имале 38% од луѓето кои примале третман со ХИВ повеќе од 50 години.

Ако ги сменам лековите и не сум задоволен од новата комбинација, не можам да се вратам.

Тоа зависи од вашата причина за промена на третманот. Ако се менувате затоа што имате отпорност на лекови или ако вашиот третман не го одржува вирусното оптоварување на незабележливо ниво, тогаш дефинитивно ви треба нов третман. Не би било добра идеја да се вратите на оригиналните лекови.

Меѓутоа, ако се префрлувате поради несакани ефекти, ќе имате повеќе опции. Понекогаш луѓето се нервозни поради промена на третманот, загрижени се дека новиот третман ќе има и несакани ефекти и може да биде потешко да се живее. Ова е малку веројатно, но ако се случи, веројатно може да се вратите на анти-ХИВ лекови што ги користевте порано.

Придржувањето кон третманот е сè

По неколку години третман со ХИВ, неизбежно е да развиете отпорност на анти-ХИВ лекови и да ги потрошите опциите за третман.

Истата комбинација на лекови може да ја земате со години и години, без проблеми. Всушност, ако се придржувате кон третман и одржувате неоткривачко вирусно оптоварување, вашиот ХИВ не може да стане отпорен на лековите што ги земате.

ХИВ-от секогаш ќе биде најважниот здравствен проблем со кој ќе мора да се справите.

Без третман, ХИВ е опасен по живот. Но, достапни се високо ефективни третмани, што го прави ХИВ релативно едноставен за управување со лекар специјалист.

Можеби имате други здравствени состојби кои имаат поголемо влијание врз вашиот секојдневен живот или кои се посложени за лекување. Понекогаш можеби ќе треба да им дадете приоритет на другите здравствени проблеми во однос на ХИВ.

Многу постари луѓе кои живеат со ХИВ имаат деменција.

Избегнувајте лекови како флунитразепам.

Високо квалификуван професионалец во областа на менталното здравје ме советуваше да престанам со „тоа“!

Можеби сте чуле за студии кои користат когнитивни тестови за откривање на суптилни промени во меморијата и процесите на размислување. Некои покажаа мали разлики помеѓу ХИВ-позитивните и ХИВ-негативните лица. Во повеќето случаи, овие помали падови не се забележуваат во секојдневниот живот.

Ова не треба да се меша со деменција, што е сериозна попреченост што го попречува вашиот секојдневен живот и независност. Деменцијата може да има неколку причини, вклучувајќи Алцхајмерова болест и други состојби кои го намалуваат протокот на крв во мозокот. Во моментов, ретко се забележува деменција поврзана со ХИВ, освен кај луѓе на кои им е дијагностициран ХИВ во многу доцна фаза, со многу мал број на ЦД4.

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина