Има живот со ХИВ

Сексуален живот на ХИВ-позитивен - Нуц и завртки

Сексуален живот на ХИВ позитивен

Сексуалниот живот на серопозитивот изгледа невозможен за ново дијагностицирана личност! Првото нешто што мисли индивидуата е: „Никој не сака да има секс со ХИВ позитивна личност“.

Сексуалниот живот на ХИВ-позитивниот и само-концептот

Најлошото од предрасудите е само-предрасуда, бидејќи ако не се соочите со вашите предрасуди, порано или подоцна тие ќе се соочат со вас!

И токму во овој момент сè станува комплицирано. Оваа порака што индивидуата ја генерира за себе е онаа што ја поддржува субјектот на оваа реченица. Сумирано тој вели:

 • Никогаш не би имал секс со лице со ХИВ! Кој би го сторил тоа?! Луд, луд? Можеби

Тоа е гласот на неговата предрасуда, оној од вчера, пред дијагнозата да размислува, да живее и да зборува додека, контрадикторно, сексуалниот живот продолжи брзо и бесмислено незаштитен!

На кратко, тоа е личноста која е невнимателна за себе, јас некогаш бев оваа личност, која воопшто не се грижи за ризиците; и дека сè е стопено, и секој знае што, кога ќе ти се појави зборот „реагенс“!

Тоа е една од најконтрадикторните работи што завршив да ги учам во секојдневната услуга преку What's App! И, исто така, сфатив дека идејата за Достоевски криминалот и казната служат добро во умот на серопозитивот!

Lifeивотот продолжува, дури и со најлоша прогноза

Не неговата работа! Односот „злосторство и казна!“ Првата личност на која ова се однесуваше бев јас!

Веднаш во пресрет на мојата неодамнешна дијагноза, со голема тешкотија успеав да ги предупредам последните две контактирани лица од руско за сегашната состојба, мојата дијагноза и, по некое време, да информирам дека и двајцата не се контаминирани!

Апсурд на апсурдите, се растажив, заради едниот, затоа што чувствував, бев сигурен дека ова ќе беше крај на сите можности за продолжување.

Да! Бев тажен што таа не беше реактивна (и исто така ми олесна) затоа што знаев дека, отсега, сите можности за помирување исчезнаа. Те молам, не ми пропуштај. Јас сум само маж! Јас очигледно не сум совршен.

Сексуален живот на ХИВ-позитивниот: И во името на вистината, нека се каже. 

Од внатрешноста на Домот за поддршка и напишав писмо. Всушност, имаше три или четири букви во кои под-намерата беше да ја видат, да добијат посета, да пробаат „последна картичка“, да се обидат да продолжат со романса која никогаш не беше добра на нозете, признавам дека ги исфрустрирав сите нејзини очекувања ” И таа ми рече пред дијагнозата.

Како и да е, бидејќи немам надеж, и испратив едно последно писмо, свесна за нејзината реакција кога го прочита: никогаш повеќе не ми зборуваше. Подобро на тој начин! На крајот на краиштата, во тоа време, моето гледиште беше токму ова, дека никој нема да има секс, да ебе, да јаде или да му дава на „лице од СИДА“.

Тажна и глупава грешка што животот ми ја покажа неоснована.

Потребна е грижа, претпазливост, превенција.

Иако науката има свои резултати таму, незабележливото е еднакво на не-преносливите, PEP и PrEP, јас препорачувам кондоми, кондоми.

За овие „техники погоре“ може да бидат во право. Но, никој од нив не ја избегнува гонорејата, практично неизлечива во денешно време, бидејќи секој антибиотик заврши неефикасен против нашиот пријател о „Гонокок“!

Може ли да има сексуален живот? Да, но добро е да се грижиме. Ајде да продолжиме со тоа!

Прочитајте повеќе за сексуалниот живот на ХИВ позитивна личност:

Го започнав овој текст и наскоро се налутив. Не сакав и не сакам одредени изјави од него! Тогаш ми се допадна, иако јас и тој бевме разновидни и контроверзни далеку.

Тој не ја сака идејата за „истражување на луѓето со ХИВ“ во нивните емоционални потреби. Но, работи напорно (и јас го почитувам и му се восхитувам на тоа) чипиран за да ви помогне на други начини и, знаеме, доаѓа индиректното враќање (...) и во поголем обем од страницата за запознавање.

Околу 2003/2004, можеби 2005 година имав брилијантно глупава идеја за создавање страница за социјално вмрежување за лица со ХИВ. Веб-страницата сè уште постои и е во http://www.amorpositivo.com! И не сум јас, одлучно, тоа што го чува таму.

Една страница е доволна да се издржувате како магаре на пандишпан!

Смешно. Овој израз секојдневно го слушав јас, животот на мојот покоен татко, кој се жалеше на моето „прејадување“.

Што ќе направам?

Учење од О Велхо Соуза - Theивотот на Соропозитиво

И, само за евиденција, тој ми рече: Кога одев во зоната, кај Хозе Паулино - имам многу да ти кажам за тоа. - Го миев оп ** (како да миеше да го реши проблемот со ХИВ инфекцијата) ми рече кога слушна….

Срање за сето ова е што многу работи завршија да не кажат и, со тоа, она што е кажано, сурово и од дел до дел, останува неизречено, друг израз што научив од него!

И, на крајот на краиштата, менување на вибрациите, дека тој е во право каде што е и, ако не може да биде добро, дека ги прима моите и молитвите на оние кои можат да кажат нешто за тоа, во негово име и за него!

Историјата ја пишува кој победил и во овој поглед, има многу што да се направи и никој не победил што било ставено во прашање во расправијата!

Враќајќи се во „Амор Позитиво“, идејата беше да им се даде на сите шанса да запознаат некого, плаќајќи за тоа, објавувајќи го, исто така, во овој сектор, јас бев „авангарда“ и сакав само 45,00 УСД за половина

Theивотот на ХИВ-позитивните луѓе, што се обидов да го подобрам на еден или друг начин.

За што?

За да го задржам овој без да се повлечам од џебот или паричникот, како што морав да продолжам да го правам и да го правам тоа, чувајте го блогов овде !!!

Мојата тактика беше да и покажам на лицето дека сум, за да видам дали лицето може да биде заинтересирано. 

Кога лицето беше заинтересирано или навистина му се допадна тоа што го знаеше, почнав да зборувам за мојата работа. И тука беа работите кон одредени патеки и, имам тука

 

 • Хипотеза 1: Лицето заминуваше во МАЧ 3.
 • Хипотеза 2: Лицето оставено во ВОЈНА 9.9
 • Хипотеза 3: Една „Ненадејна потреба за дишење  свеж воздух" се појави, лицето отиде и никогаш не се врати !!!
 • Хипотеза 4: Лицето остана и, напред, во глупава борба рече: „И тука ги користам моите шанси“
 • Хипотеза 5: Фантастично лицето рече: Можеше да ме контаминираш, а не! Сега ми се допаѓаш уште повеќе! Но, сè завршува брзо, бидејќи стравот и социјалната група зборуваат погласно! И јас поминав низ тоа!
 • Хипотеза 6: „Среќно некогаш
 • Хипотеза 7: Запознавате личност со иста серологија и животот станува поедноставен

За вас е многу тешко да излезете со некој со друга серологија, бидејќи дури и со U = U, или јас = јас, преовладува незнаењето и стравот !!!

И, да, завршив во животот со личност со иста серологија. Дали има размени меѓу нас? Имало, но мора повторно да го најдеме нашиот пат, бидејќи помеѓу датирањето и заедничкиот живот, 22 години е нешто што треба да се разгледа со важност и она што е отворено, се затвора привремено.

Еве, оставете го авторот да продолжи со својот говор.

Предизвици и предизвици уште поголеми

Знаев дека ќе има предизвици за излегување откако ќе ми дијагностицираат ХИВ позитивен, но не знаев многу скриени нијанси што постојат во состаноците кога сте лице кое живее со ХИВ.

Се разбира, постојат јасни предизвици, особено оние поврзани со стигмата. Сепак, открив дека да се биде ХИВ позитивен и датира е многу попредизвикувачки отколку што замислував, и за тоа ретко се дискутира. Еве неколку нијанси што ги доживеав:

Пред да започнам, морам да објаснам неколку работи. Видете, пред ХИВ, состанокот беше сè за мене; или треба да кажам, да најдам некој со кој ќе го поминам остатокот од мојот живот беше сè. Кога докторот ми рече дека сум ХИВ позитивен, тоа длабоко ме потресе.

Изгледа грозно нели? Тоа е само илустрација. Тоа дури не му прави правда за комплексноста и генијалноста на неговото самоинженерство

Кога зборувам јавно за живеење со ХИВ, често зборувам за тоа како зборовите на лекарот се еднакви на удар од лилјак. Плачев неконтролирано, се рушев внатре и сè уште имаше дилеми на совеста како „да кажам или да не кажам“, дали да кажам, кога (?) - тоа беше многу лошо сценарио.

Работите се смирија по неколку недели што следеа, но понекогаш се најдов себеси како додворувајќи се со некого и со некого. Почнав да го мерам напредокот според количината на време помеѓу нападите. Веднаш по мојата дијагноза, флертувањето беше секојдневна појава. Со текот на времето, флертував еднаш неделно, потоа на секои два, па три месеци и на крајот, флертувањето стануваше сè поретко.

Сè што сакав беше да се чувствувам нормално. (Покривањето на сонцето со сито е бескорисно) Не ​​бев свесен за страниците за состаноци пред мојата дијагноза и така, неколку недели по мојата дијагноза, ми падна на ум дека треба да има страници за средби за оние кои живеат со ХИВ.

Олеснување и среќа. Но, не ми се допаѓа идејата за плаќање!

И тој е во право! Нема мажи на оваа плажа и добро беше да се сончаат на неа 

На мое олеснување и среќа, најдов неколку страници за состаноци - некои за кои треба да платите, а други кои се бесплатни. Лично, Сметам дека е за осуда да се профитира од потребата ХИВ-позитивните луѓе да се чувствуваат сакано и не презирано.

Со сите пари на програми за ХИВ и активизам, мора да има многу бесплатни страници за средби (дали грешам или тоа е индиректна добивка?). Ова е исто толку потребно за нашата грижа како и самите лекови.

Се регистрирав на неколку страници за средби и веднаш започнав да запознавам жени.

Какво олеснување!

Очигледно, има малку одржливи мажи на страниците за средби со ХИВ, и јас бев здив на многу жени кои, за жал, беа во истиот брод.

Пред ХИВ, вложував повеќе во датирање. Сега флертував повеќе од кога било.

Но, запомнете, јас сè уште флертував - и во реалноста, не бев ни близу да бидам подготвен за врска, цврста, сериозна врска! Но, во секој случај се јавив. Мислев дека сум подготвен и затоа „бев нормален“ и решив да се обидам.

Пред да продолжам, треба да направам пауза тука, бидејќи е многу важно да забележам несакана, иако многу важна, функција на страниците за средби со ХИВ, за кои открив дека мислам дека никој не планирал или планирал.

Погледнете, во овој момент, јас не најдов друга душа жива со ХИВ, и покрај постојаните повици до моите лекари да се поврзам со колега кој има ХИВ или група за поддршка. Мислам, знаев дека има ХИВ-позитивни луѓе.

Знаев дека ги поминувам секој ден на улица; Сепак, без да знам дека видов или сретнав некој со ХИВ, чувствував дека сум единствената личност на планетата што живеела со ХИВ. Се чувствуваше како да сум сам и дека сум единствената. Немаше услуги за рана интервенција, дури неодамна, во 2012 година, кога ми беше дијагностициран.

Резултат од моето прво објавување Емоционално нарушување

Веднаш по дијагнозата, страдав од друг вид на емоционално отстапување, различно од неговото. Бидејќи не знаев апсолутно ништо за болеста, и со мојата новооткриена loveубов кон животот, што е една од најважните работи во мојата психа, дојдов до верба дека мојата серологија „светна во мрак!

Секој

Верував дека секој може да ме погледне и да знае дека јас „страдав од СИДА. Помага во отпад, како што ме нарекуваа во луксуз (работев и на двајцата: На до Ликсо и На до Луксо. На двапати! Направив „моја кариера и таму заврши!). 

Помага за отпад !!! Чувајте го овој злобен и лош израз. Никогаш не сум чул ништо полошо ...!

Активист и бранител (не знам дали Кејџ Среќа или железна тупаница)

Денес, јас сум активист и застапник, па сега познавам тон луѓе кои се ХИВ позитивни, но за време на мојата дијагноза, не познавав никого со ХИВ. Му благодарам на Бога секој ден преку страниците за запознавање. Да не беа страниците за запознавање, никогаш немаше да видам некој што е ХИВ позитивен; барем во тој момент.

Кога дознав дека страниците за средби со ХИВ навистина постојат, првото нешто што помислив е дека штотуку пронајдов заедница на просветлени луѓе. Мислам, секако, на луѓето кои живеат со таква социјално онеспособена болест (или така мислев) како да се има ХИВ мора да бидат просветлени и затоа софистицирани индивидуи, нели?

Момче, дали грешев.

Мој додаток и, геј луѓе, не ме сфаќај погрешно. Но, одредени пристапи ... Не заслужува повеќе од тоа ... Бев во просторијата за разговор на УОЛ за луѓе со ХИВ и тоа беше Клаудиус (Хетеро). Не затоа што можев да „ловам“! Барав препораки за блогот и сè што сакав беше одреден вид пристап. Па, вие кои сте геј знаете дека некои луѓе помеѓу вас се премногу објективни кога се „заинтересирани за нешто“, а прекарот беше само за да се избегне овој посебен фокус! Но Некои луѓе…

… Некои луѓе немаат граници!

Некој ми пријде. И politубезно одговорив со добро попладне.

- „Па, го гледам твојот прекар, но прашувам дали немаш тара?

- „Имам 🙂! му кажав.

- „Би било за наставниците, јас сум еден“

-Не, „драги“, наставници.

Потоа нешто што видов и се смеев

Таквиот Странец ја напушти собата

Out Се тркалаат од смеење

Те молам?

Полесно е да се најде сјајот на Стивен Кинг

Тоа беше моја голема грешка. Погрешно им припишував еден вид натчовечки квалитет на осветлување на луѓето кои живеат со ХИВ, и притоа, на некој начин, ги дехуманизирав. Тие биле луѓе пред ХИВ и се луѓе после ХИВ; комплетно со сите слабости и паѓања во секого.

На кратко, ако тие беа идиоти пред ХИВ, тие беа идиоти по ХИВ, и ова е сосема нормално и разбирливо.

Размислував да се обидам да излезам со некој кој е ХИВ негативен, но многу наскоро се наоѓате во оваа загатка: колку долго треба да чекате да кажете некому дека сте ХИВ позитивни?

Дали му кажуваш на лицето веднаш?

Треба ли да имаат право веднаш да знаат?

Законски, тие сигурно имаат право да знаат пред секој сексуален контакт.

Такво време да кажам од Амарилис Во Меморијан

Опасноста од ова е дека ако им кажете на луѓето дека сте ХИВ позитивни на почетокот на состанокот и тие одбијат да продолжат во врска со вас, многу наскоро ќе се најдете во позиција каде што многу случајни луѓе кои не покажале можност да го чувате доверливо ова многу лично знаење за вас.

Губење на контролата над тајноста - целосен очај

Како што расте процентот на луѓе кои ја знаат нивната серологија, количината на контрола врз тоа кој знае, а кој не знае, се намалува.

За да ги искомплицирате работите, губите контрола врз начинот на доставување на пораката и, според тоа, врз начинот на примање. И, ако чекате и излезете некое време некое време пред да кажете вашиот серолошки статус?

Дали е навистина фер да побарате некој да ви даде шест месеци или повеќе од вашиот живот кога, на крајот, тој не може да го прифати својот ХИВ статус? Понатаму, колку е фер тоа за лицето кое живее со ХИВ? Ова се две прашања што ќе се обидам да ги имам во предвид да поработам на нив.

На крајот, одбрав да се дружам само со оние кои беа и ХИВ позитивни.

Така, почнав да користам страници за состаноци и, на мое задоволство, направив неколку датуми.

Во исто време, размислував да разговарам за мојот ХИВ статус.

Додека разговарав со моите потенцијални партнери, понекогаш споменував дека сакам да заминам.

Само споменувањето за напуштање ги потресе моите потенцијални партнери во прашање:

„Сакаш да ме најдеш? Дали рековте дека сакате да заминете? “ Можев да го слушнам стравот во нивните гласови. Многу брзо ми стана јасно дека, поради почитување на анонимноста на кој било потенцијален партнер, би било мудро да го задржам својот ХИВ статус за себе. Се чинеше, од добра причина, дека никој не е заинтересиран да излегува со некој што тврди дека е ХИВ позитивен.

Осуден на осаменост!

Еве јас задевам. Смеењето не повредува никого

https://youtu.be/mq7zHufly7c

Така, јас бев тивка. И се плашев дека сум осуден да го поминам животот сам.

Но, на крајот на 2015 година запознав една многу динамична и талентирана жена. Се додворувавме и, на почетокот на 2016 година, го напуштив мојот дом во Кливленд, Охајо и се преселив кај неа во Детроит, Мичиген.

Одеднаш се најдов на спротивната страна од истите проблеми што понекогаш ме збунуваа. Види, мојата девојка е Клер Гасамагера, многу искрен и многу јавен активист и адвокат кој е роден со ХИВ и има работено ширум светот.

Ја следев Клер во закон; сепак, не бев јавен во врска со тоа мојот серолошки статус. Едноставно пребарување на Клер на Гугл, ќе открие седум до осум страници статии и интервјуа со неа, во кои таа отворено зборува за нејзиниот ХИВ позитивен статус.

Поради тоа, не сакав многу да ја споменам Клер на моите страници на социјалните мрежи.

Знам како е!

Ретко воопшто ја препознавав Клер.

Клер и јас зборувавме за тоа често, и таа беше добро со тоа, но се плашев дека нашите заеднички пријатели ќе ме гледаат како рамнодушно, без loveубов момче кое дури и не ја спомнува мојата девојка и не објавува слики од неа.

За две години, мојот статус на врска рече „сингл“. Се омажив за Мара еден ден откако таа се пензионираше и тоа зборува само по себе!

Јас ги познавам моите пријатели, и знам дека моите пријатели се носни, и ако гледаа на социјалните мрежи со кои живеам, тие ќе излегуваа на Гугл и брзо ќе видат дека Клер е јасно и јавно ХИВ позитивна.

Нема да помине многу време и моите пријатели додадоа А + Б (или со вера) и претпостави дека и јас сум ХИВ позитивен. Проблемот беше добро, сосема друг! Дури и ако тоа беше погрешно и моите пријатели се сомневаа во таа претпоставка, јас во моето срце знаев дека тоа ќе биде точна претпоставка.

Дадов се од себе да го сокријам значењето на Клер во мојот живот.

Една од позитивните работи што се развија во моето срце е дека да се биде ХИВ позитивен е тоа што сега имам повеќе вистински и трајни разговори со жени. Пред ХИВ, моите интеракции со жени беа излишни и имав намера да легнам со сите жени што ги сретнав.

Чекањето за сексуална врска беше скоро секогаш моја мотивација за секаков вид посветеност на жена во моето срце. На улиците, тие имаат име за момци како мене, „Капетан Зачувај-мотика“. (Преведувачот на крајот ќе се обиде да го утврди ова многу подобро)

Јас бев добар во тоа што бев „капетан“.

Скриената агенда

Се чинев оригинален во своите намери, но секогаш имав скриена агенда.

ХИВ ми помогна да го реализирам ова.

Го знаев ова, дека ловам и немам намера да земам корени кога и додека живеев ноќе, ДЈ излегуваше на лов, понекогаш риболов, покомплициран, веднаш по моето капење. Да !!! “ Дури и пред првото кафе, во барот на Сеу Чико, првично многу добар човек чие постоење го регистрирам тука.

И се надевам дека ќе најдам време, отсуство на невропатска болкаа (се прашувам дали толку болка, имав незаборавен блесок тука во последните три минути и едвај го задржав врескањето. тоа е еден вид ребаланс на рамнотежата) и подготвеност да се зборува за тоа. 

Ловев затоа што ловев, не гледав во иднината.

Откако ќерките ми се изгубија, многу влакнеста приказна која, да, со невропатска болка или не, ќе ја напишам овде, но откако ги изгубив, не дадов ништо „недоделкан“. За нив живеев непознат Астрален пекол и ги изгубив. По ** никој не ме интересираше повеќе. Не барав смрт, иако верував дека заразување со ХИВ ќе биде сигурна смрт. Само сакав да заборавам. Кој заборава дека изгубил две ќерки во кафофонија на хоспис, во рацете на лице надвор од неговиот центар, целосно дементирано од дрога. Го забораваш? Кажи ми уште…! Ме интересираа, да, и секогаш, жени со повеќе во главата. Но, недостатокот на такви луѓе ноќе, во тие времиња, во таа „зона“ беше системски и ендемичен.

Сега, по ХИВ, моите интеракции со жени се многу реални. Пред ХИВ, никогаш не знаев колку сум лажен со жени. Мислев дека сум најискрено момче на планетата.

Сега, навистина ми е грижа што зборувам жена и тоа беше мојата скриена агенда.

Сега сум на подобро место. Јас сум во врска со Клер која траеше три години и сè уште сметам. Го имавме нашиот син Калвин во октомври 2017 година и го имаме синот Арон r.униор, кој се очекува да пристигне кон крајот на март 2019 година.

Јас сум многу среќен што се заразив со ХИВ многу доцна во епидемијата - кога лековите се добри, ние знаеме за тоа не може да се открие дека не може да се пренесе (I = I), и можеме да имаме деца кои се ХИВ-негативни.

Забелешка: Ова не зависи од научната доктрина I = I, регистрирајте се тука! Неоткриената е иста како Непренослива!

Ве советувам да се држите настрана од него, ХИВ. Кондом далеку е доволен!

Исто така, добив многу од ХИВ! Но, колку и да е голем ентузијазмот на Арон, јас не ја делам истата вера. Дали има живот со ХИВ? Да, но обидете се, бидејќи не е тешко да го спречите вашето пристигнување, да живеете без ХИВ

Искрено можам да кажам дека:

 • Благодарение на ХИВ, најдов loveубов, што ме доведе до моите две нови деца
 • Благодарение на ХИВ, сега имам најдобри пријатели.
 • Благодарение на ХИВ, сега сум активен во активизам и застапување, што ми даде многу реална цел во животот што ја немав пред ХИВ.
 • Сум бил во Капитол (за што служи ???)
 • и лобираше во Конгресот. (Лобито е причина за гордост!? Никогаш не би рекла на мојата биографија, во претходните занимања: „Бев лобист“).)
 • И, благодарение на ХИВ, го живеам својот сон да станам стани писател.
 • Клер и јас веќе сме профилирани во Списание ПОЗ, а нашата приказна сè уште се користи за промовирање на вашата бесплатна страница за запознавање.
 • Ништо од ова не би било можно без ХИВ.
Белешка за преведувачот: Тој скоро ве повикува на заразување со ХИВ и, момци, не е така !!!

Потоа Јас не сум горчлив, го прифаќам ХИВ.

Тоа е далеку од она што јас би ти го предложил !!! Ако, за жал, ја добивте дијагнозата за реагенс, прифатете ги фактите и продолжете понатаму. Но, не би ти рекол:

- „Оба Оба! Ајде да добиеме СИДА “

Во денешниот свет, тој е податлив од дијабетесот и Очекувам дека имам сосема нормален животен век. 

Некој ми рече, те молам, што е нормално затоа што, одблизу, многу близу, никој не е „нормален“

Постои живот со ХИВ

Theивотот е добар. Lifeивотот е секако многу подобар отколку пред ХИВ.

Дали може да верувате во тоа?

Пред шест години, никогаш не би поверувал дека можам да го кажам тоа.

Имам дури и пријателка која е 75-годишна жена која е ХИВ позитивна. (И јас!!!!)

Таа запозна маж на шеесетина години кој е ХИВ негативен, а минатата година тие беа во брак. Биа веќе ја најде и ја доживеа theубовта на својот живот!

До ново дијагностициран и не толку ново, не грижи се.

Ќе бидеш добро. (Јас веќе изгубив луѓе во ново дијагностицираното! Побрзајте на тестот!)

Една опортунистичка инфекција може да стави крај на секоја надеж без рана дијагноза

Јас и моите пријатели сме живи примери за животот и loveубовта се уште се можни.

Не е лесно со јавна стигма, знам.

Но, јас сум тука за да ти кажам дека, да, Санто Антонио навива и за тебе.

Арон Андерсон е активист, консултант и поранешен водител на ток-шоу, тој е исто така ко-основач на ARISE (Здружение на бегалци, имигранти и преживеани од ангажман за трговија со луѓе). Тој е од Кливленд и сега живее во Детроит.

Детали за преводот

Во врска со „Captain Save-a-Hoe“, јас не добив ништо многу добро освен „Captain Saves A Hoe на Tradukka.com, и кога побарав превод на„ HOE “истиот уред за превод„ не знаеше како да преведе ”HOE и презентирано, на долниот дел од полето за превод, опис кој, сам по себе, е прилично смешен, кога зборуваме за квалитетот на механизмот за превод.

 Преведено од Клаудио Соуза од оригиналот во Најдов Loveубов (и Loveубов кон себе) по ХИВ, и можеш и ти помеѓу 29 и 05 година

ПРЕГЛЕД НА ПЕНДИРАЕ - Ве молиме волонтирајте се за тоа !!!

 

Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата
ЖивотПатуваатМодаубавина