Има живот со ХИВ

Да се ​​живее со ХИВ е исто толку „лесно“ како и да се живее со дијабетес

Слика од Миријам Зилес од pixabay
Viver com HIV é tão “Fácil” quanto viver com Diabetes, Blog Soropositivo.Org
Кога човек кој живее со ХИВ вели дека сега живее со ХИВ е како да живее со дијабетес, тоа покажува две работи. Не сте добро информирани за тоа како е да се живее со ХИВ. А уште помалку за тоа како е да се живее со дијабетес. Да се ​​минимизира оваа состојба е дури и непочитување! Ве разјаснувам за ова!

Дали живеењето со ХИВ е лесно како и животот со дијабетес? Тоа е она што беше речено на видео од еден голем медиум, од едно од лицата со кое било интервјуирано.

Па, мислам дека многу повеќе поради незнаењето луѓето ги минимизираат компликациите од животот со дијабетес кога велат дека живеењето со ХИВ е толку „лесно“ да се доживее дијабетес, таа не знае што вели.

Па, за жал не е. За да го покажам ова, преведов текст од една од страниците што ги користам како извор на мојата работа. Преводот ќе следи малку подоцна.

Што имам да кажам за она што го „видов“ во животот на луѓето со дијабетес. Ја започнувам приказната со Тешеира.

Дијабетес и Тешеира

Тој беше уметнички продуцент во устата на раскошот, во време кога „Федра де Кордова“ беше starвезда на ноќта, а Мишел, куќата во која работеше, заработуваше просечно 250.000,00 УСД неделно. Навистина изгледате? Малку е, на пример, пред Плаза автомобилот, ова беше лошиот потег на една среда.

Тешеира беше она што сега се нарекува МСМ во време кога ХИВ с still уште се прикрадуваше, тивко, низ засенчените улици на лудата Паулицеја и, не можам да кажам дали, среќно или за жал, не стигна до него.

Тешеира била дебела и боледувала од дијабетес. Ги пиеше своите четири пијалоци ноќе, и без надомест за не земање инсулински инјекции, една добра ноќ не се појави кај Мишел. И не следниот.

По неколку дена дознавме дека е болен, имаше компликации со декомпензација на дијабетес, неговата десна нога стана гангрена и остана ништо друго освен десната нога ампутирана.

Кога се врати, го прашав:

- „Зошто Тешеира? Зарем не беше подобро да ја имам другата нога и покрај тоа што земав инсулин? ” Тоа беше неправедно прашање, пресуда што не беше мое место. Имав 19 години и верував дека ги имам сите одговори. Да се ​​има 19 години е биолошка состојба со хормонална позадина!

Неправедно затоа што ...

... во тие денови, немаше погодност на уредот што со лента и лансета ви кажува дали ви треба или не инсулин. Внесот беше неопходен, а диетата скоро секогаш неподнослива.

-„Не Клаудиј, не беше ти дека мора да има пет до шест инјекции дневно.

Се двоумев и ја загубив ногата “. - Што можев јас, во тие денови, пилешко на 19 години, кажи кој било.

Не кажа ништо и за уште три месеци имаше уште една декомпензација, нова гангрена, уште една ампутација, друга нога. Но, тоа не успеа, за четири месеци Тешеира, добар пријател, претрпе две ампутации и загина како резултат на дијабетес.

Дали с still уште мислите дека е лесно да се живее со дијабетес?

Па, една од моите тетки од страна на нејзината мајка, исто така декомпензирана со дијабетес, легна во 21 часот многу добро, откако ја гледаше нејзината сапуница, „Нино, о Италијанињо“ и се разбуди без светлина во нејзините две очи. Две одвојувања на мрежницата за една ноќ и непоправливо слепило “. Кога живееме со ХИВ и с still уште не го знаеме, ако бројот на ЦД00 падне доволно за да има опортунистичка болест како ЦМВ ретинитис.

Во моментов, по повеќе од 25 години учење, мислам дека животот со ХИВ не е толку „лесен“ како да живееш со дијабетес.

Лесно !?

Гледате, кога лицето кое живее со ХИВ е исто толку „лесно“ како да живее со дијабетес, тоа може да биде многу, многу опасно.

Таа живееше скоро уште дваесет години вака, слепа, поради надзор на оваа тивка прошетка на плоштадот за дијабетес.

Мојот поранешен зет зема три до четири инјекции дневно за дијабетес. Можев да откријам бројни имиња и жртви, тага, измачувачки моменти на страдање и болка поради дијабетес. Она што ви го кажувам е дека, за разлика од Тешеира, тој има можност да го заокружи својот прст, онолку пати колку што е потребно секој ден, и да одлучи дали му е потребна несреќната доза на инсулин или не.

Дали е лесно да се живее со дијабетес? Ајде да продолжиме

Сега да, можам да се согласам дека имањето ХИВ е скоро/ како да живееш со дијабетес.

И така мислам, во смисла. Подолу е преводот, кој оди во сино за да биде вовлечен.

Дијабетес мелитус е група на болести кои влијаат на способноста на телото да го контролира шеќерот во крвта. Се карактеризира со дефекти во секрецијата на инсулин, дејство на инсулин или и двете. Постојат многу различни видови на дијабетес, а некои експерти дури веруваат дека поткатегориите за дијабетес мелитус се поделени во одредени групи.

Зборот „дијабетес“ потекнува од грчкиот лекар Арет, Кападокиец, и се преведува како „минувач, сифон“. Аретус е одговорен за обележување на состојбата поврзана со полиурија или прекумерно мокрење.1

Познато е дека луѓето со дијабетес испуштаат вода како сифон. Така беше забележано во Античка Грција.

Зборот „мелитус“, што во превод значи „мед, сладок“, е измислен подоцна од Томас Вилис (Велика Британија) во 1675 година, откако повторно ја открил сладоста на урината и крвта на пациентите (првпат забележана во античка Индија )2

И покрај дијабетес мелитус и дијабетес инсипидус го делат истото латинско име „дијабетес“, тие не се исти. Терминот „Невкусен“, на латински, тоа значи лош вкус.3

Категории на дијабетес мелитус

Според Американското здружение за дијабетес, „Доделувањето на поединец во категорија на дијабетес често зависи од околностите присутни во времето на дијагнозата, и многу луѓе со дијабетес нема лесно да се вклопат во една класа“.4

Американското здружение за дијабетес го класифицира дијабетесот во следниве општи категории:

 • дијабетес тип 1: Поради автоимуно уништување на β -клетките, што обично доведува до апсолутен недостаток на инсулин
 • Дијабетес тип 2: Поради прогресивно губење на секреција на инсулин од соодветни β клетки често на позадината на инсулинска резистенција.
 • Гестациски дијабетес мелитус: дијабетес дијагностициран во вториот или третиот триместар од бременоста, кој очигледно не бил дијабетес пред бременоста.
 • Специфични видови на дијабетес поради други причини: Моногени дијабетес синдроми, егзокрини заболувања на панкреасот (како што се цистична фиброза и панкреатитис) и дијабетес предизвикан од лекови или хемикалии (како што е употребата на глукокортикоиди, во третманот на ХИВ/СИДА или по трансплантација на органи)

Пред-дијабетес

Viver com HIV é tão “Fácil” quanto viver com Diabetes, Blog Soropositivo.Org
Слика од Пол Хант од pixabay

Иако преддијабетесот не е нужно класифициран како категорија на дијабетес, важно е да се знае за тоа бидејќи околу 88 милиони возрасни Американци - повеќе од 1 на 3 -имаат пред-дијабетес. Од оние со пред-дијабетес, повеќе од 84% не знаат дека го имаат.5

Пред-дијабетес, состојба која исто така е опишана како намалена толеранција на глукоза (IGT) или намалување на глукозата во постот (IFG), се смета за претходник на дијабетес тип 2. Пред-дијабетесот вообичаено не предизвикува симптоми, но без интервенција, може да премине во дијабетес тип 2.

Ако имате пред-дијабетес, веројатно произведува доволно инсулин, но клетките во вашето тело се отпорни на инсулин и неговите ефектиs.

Инсулин тоа е хормонот кој го носи шеќерот во крвта во клетките за енергија; и тука почнуваат да се појавуваат проблеми.

Кога клетките се отпорен на инсулин, глукозата или шеќерот остануваат во крвта, наместо да се носат во клетките. Ова резултира со малку високо ниво на гликоза во крвта, како и намалена енергија. Покрај тоа, телото всушност може да започне да произведува повеќе инсулин, кој преоптоварува панкреасот и ја влошува ситуацијата, предизвикувајќи високи нивоа на инсулин.

Контрола на исхраната, губење на тежината и вежбање често се ефикасни во лекувањето на пред-дијабетес-но понекогаш се потребни лекови. Целта за луѓето со пред-дијабетес треба да биде да го спречат развојот на дијабетес тип 2.

Пред дијабетес тип 1

Дијабетес тип 1 е автоимуно заболување кое влијае на панкреас и изнесува само 5-10% од луѓето со дијабетес.4 Тоа се случува кога имунолошкиот систем на телото ги напаѓа бета клетките на панкреасот што произведуваат инсулин и ги уништува.

Луѓето со дијабетес тип 1 не произведуваат инсулин и треба да внесат инсулин со инјекција или инфузија за да одржат контрола на шеќерот во крвта и да користат јаглехидрати за енергија. Висок шеќер во крвта, што резултира во губење на тежината, прекумерен глад, губење на енергија, прекумерна жед и мокрење во кревет кај децата се знаци на дијабетес тип 1. Јас, Клаудио, поминав низ оваа состојба на мокрење во кревет со месеци.

За да ја потврдат дијагнозата, лекарите тестираат антитела, протеини кои му помагаат на телото да се заштити од „странски“ супстанции, како што се бактерии или вируси. Луѓето со дијабетес тип 1 имаат антитела кои ги уништуваат бета-клетките на телото кои произведуваат инсулин.

Оваа болест обично ги погодува помладите луѓе и се нарекува малолетнички дијабетес, но може да се појави и во зрелоста. Стапката на смрт на бета клетки обично се јавува побрзо кај децата отколку кај возрасните.

Понекогаш кај децата се дијагностицира дијабетес тип 1 и имаат период на меден месец, исто така познат како ремисија, за време на кој панкреасот сè уште може да лачи инсулин. Ова време може да трае со недели, месеци, па дури и една година во некои случаи. Сепак, со текот на времето, панкреасот престанува да функционира целосно и потребите за инсулин се зголемуваат.

 Разбирање на дијабетес дијабетес тип 1

Дијабетес тип 2

Дијабетес тип 2 е хронично заболување во кое телото не е во состојба соодветно да контролира нивоа на гликоза во крвта (шеќер), што може земи заедно опасно високо ниво на гликоза во крвта (хипергликемија).

Тоа сочинува приближно 90% до 95% од луѓето со дијабетес.

ЦДЦ вели: „Дијабетес тип 2 најчесто се развива кај луѓе постари од 45 години, но с and повеќе деца, тинејџери и млади возрасни лица исто така го развиваат“.

Оваа болест се карактеризира со зголемување на нивото на шеќер во крвта (гликоза) и поголема отпорност на хормонот инсулин, кој ја зема глукозата во клетките.

Дијабетес тип 2 е многу распространета болест со неколку фактори на ризик. Американското здружение за дијабетес вели: „Повеќето пациенти со оваа форма на дијабетес се дебели, а самата дебелина предизвикува одреден степен на отпорност на инсулин. Пациентите кои не се дебели според традиционалните критериуми за тежина може да имаат зголемен процент на телесна маст распределена претежно во абдоминалниот регион. “4

Ризикот од развој на овој вид дијабетес се зголемува со возраста, дебелината и недостатокот на вежбање. Луѓето кои имале гестациски дијабетес или лица со висок крвен притисок (хипертензија), холестерол или триглицериди (дислипидемија) исто така се изложени на зголемен ризик.

Дијабетес тип 2 има посилна генетска предиспозиција од дијабетес тип 1, но генетиката е комплексна и не е целосно дефинирана.

Поголемиот дел од времето, слабеењето и модификацијата на начинот на живот можат да го подобрат нивото на гликоза во крвта, намалувајќи ја отпорноста на инсулин. Во зависност од тоа колку се дијагностицираат високи нивоа на гликоза во крвта, на луѓето со дијабетес тип 2 може да им требаат лекови.

 

Гестациски дијабетес

Viver com HIV é tão “Fácil” quanto viver com Diabetes, Blog Soropositivo.Org Гестацискиот дијабетес се развива за време на бременоста кога панкреасот не може да прими отпорност на инсулин, што е честа појава за време на бременоста поради лачење на хормони од плацентата.

Во САД, околу 6% до 9% од жените кои се бремени развиваат гестациски дијабетес. Оваа јавна изложба не ми е лесна.

Кога клетките се отпорни на инсулин, шеќерот или глукозата се акумулираат во крвта. Луѓето дијагностицирани со гестациски дијабетес немаат дијабетес пред да забременат.

Ако некое лице има гестациски дијабетес во една бременост, може да го има повторно во други породувања. Овој тип на дијабетес обично се појавува во средината на бременоста и луѓето се тестираат 24-28 недели.

Луѓето со прекумерна тежина пред бременоста или со дијабетес во семејството имаат тенденција да бидат повеќе склони кон гестациски дијабетес, но тоа не е секогаш така. Исто така, почесто се јавува кај луѓе кои се Индијанци, Алјаска, Индијанци, Шпанци, Азијци и Црни, но се среќава и кај белите луѓе.

Важно е да се третира гестацискиот дијабетес веднаш штом ќе се дијагностицира.

Одржувањето на нивото на шеќер во крвта во рамките на нормалата ќе помогне да се спречат какви било компликации, како царски рез, бебе кое е родено премногу големо и да се развие дебелина или дијабетес тип 2 подоцна во животот.

Третманот обично вклучува промени во исхраната, конкретно следење на контролирана диета со јаглени хидрати.

Јаглехидратите се хранливи материи кои најмногу влијаат на шеќерот во крвта. Внимателното следење на гликозата во крвта исто така ќе им помогне на луѓето со гестациски дијабетес да го држат шеќерот во крвта под строга контрола, како и начините на управување.

Движењето или некоја форма на вежбање може да помогне да се користи инсулин, намалувајќи ја инсулинската резистенција. Понекогаш, на лице кое не може да го контролира шеќерот во крвта само на диета, ќе му требаат лекови, како што е инсулин, за да добие здраво ниво на шеќер во крвта.

Повеќето случаи на гестациски дијабетес се повлекуваат со породување. Но, многу експерти препорачуваат тест за дијабетес шест месеци по породувањето за да се процени статусот.

 

Латентен дијабетес кај возрасни LADA

Латентен автоимун дијабетес кај возрасни, исто така познат како ЛАДА или дијабетес 1.5, е многу сличен на дијабетес тип 1, со исклучок дека обично се јавува подоцна во животот. Луѓето со ЛАДА имаат островски антитела при дијагностицирање, но прогресијата на откажување на бета клетките (β клетки) (кога панкреасните клетки престануваат да произведуваат инсулин) е бавна.

Луѓето честопати се дијагностицираат погрешно со дијабетес тип 2, кога тие всушност имаат LADA. LADA исто така може да личи на дијабетес тип 1 поради дисфункција на бета клетки и ќе се направат тестови за да се направи разлика помеѓу двете.

Преваленцата на ЛАДА е околу 10% меѓу инцидентните случаи на дијабетес на возраст од 40-75 години.

Меѓу луѓето под 35 години со дијабетес тип 2, фреквенцијата на ЛАДА е поголема.

При почетната дијагноза, повеќето луѓе со ЛАДА немаат потреба од инсулин, бидејќи нивниот панкреас с still уште произведува инсулин. Меѓутоа, во рок од шест години, функцијата на β-клетките е сериозно нарушена, што доведува до зависност од инсулин кај повеќето пациенти со ЛАДА.

Моноген дијабетес

Моногениот дијабетес е ретка форма на дијабетес и се јавува кога има мутации или дефекти во еден (моно) ген. Според Националниот институт за дијабетес и дигестивни и бубрежни заболувања (NIDDK), моногените форми на дијабетес претставуваат околу 1% до 4% од сите случаи на дијабетес во Соединетите држави.

Се појавува во различни форми и е почеста кај луѓе на возраст од 25 или помлади. Се карактеризира со дефект во функцијата на бета клетките, клетките што произведуваат инсулин. Затоа, телото е помалку способно да произведува инсулин, но клетките не се нужно отпорни на него како кај дијабетес тип 2.

Toе опфатиме две форми на моноген дијабетес: неонатален дијабетес (НДМ) и дијабетес со почеток на младост (МОДИ).

Неонатален дијабетес мелитус (НДМ)
Viver com HIV é tão “Fácil” quanto viver com Diabetes, Blog Soropositivo.Org
Слика од Измазнување од pixabay

Неонатален дијабетес (НДМ), исто така познат како вроден дијабетес, обично се дијагностицира во првите 6-12 месеци од животот. Може да биде привремено или трајно. Се јавува приближно кај 1 од 90.000 до 160.000 живородени деца и има повеќе од 20 познати генетски причини за неонатален дијабетес мелитус.

Децата со НДМ не произведуваат доволно инсулин, што доведува до зголемување на гликозата во крвта. DMN често се меша со дијабетес тип 1, но дијабетес тип 1 ретко се забележува пред 6 -месечна возраст.

Кај доенчиња со хипергликемија (висок шеќер во крвта) кои се третираат со инсулин, но сепак имаат постојани високи шеќери во крвта повеќе од една недела, треба да се испита дијагноза на дијабетес кај новороденчиња, како и генетско тестирање.

Знаците и симптомите можат да вклучуваат често мокрење, брзо дишење или дехидрираност.Бебињата со НДМ исто така можат да бидат помали по големина и да имаат потешкотии со здебелување и раст.

Понекогаш, третманот може да биде успешен со орални лекови за намалување на гликозата наречени сулфонилуреа; во овој случај, раниот третман може да ги подобри невролошките резултати.11 Покрај тоа, правилниот третман може да го нормализира растот и развојот.

Дијабетес почеток на младост (МОДИ)

Младиот дијабетес (МОДИ) сочинува околу 2% од луѓето со дијабетес и се дијагностицира во адолесценцијата или раната зрелост.10 Познато е дека неколку генетски мутации предизвикуваат МОДИ.

Понекогаш луѓето со МОДИ немаат симптоми и може да доживеат само мало зголемување на шеќерот во крвта, што се препознава за време на рутински тестови на крвта. Другите видови генетски мутации ќе предизвикаат поголеми нивоа на шеќер во крвта и бараат медицинска интервенција во форма на инсулин или орални лекови за дијабетес.

Луѓето со МОДИ обично имаат семејна историја на дијабетес - со него можете да видите татко, дедо и син. Потребно е генетско тестирање за дијагностицирање на МОДИ и други моногени форми на дијабетес. Тестирање за овие форми на дијабетес се препорачува ако: 10

 • Дијабетесот се дијагностицира во првите 6 месеци од животот
 • Дијабетес се дијагностицира кај деца и млади возрасни лица, особено кај оние со силна семејна историја на дијабетес, кои немаат типични карактеристики на дијабетес тип 1 или тип 2, како присуство на автоантитела поврзани со дијабетес, дебелина и други метаболички карактеристики
 • Едно лице има лесна и стабилна хипергликемија во постот, особено ако дебелината не е присутна.
Симптоми на дијабетес мелитус

Иако постојат многу форми на дијабетес, повеќето симптоми се исти. Темпото со кое се појавуваат може да биде различно. На пример, кај луѓе со дијабетес тип 2, симптомите обично се развиваат во текот на неколку години и можат да продолжат подолго време, без да бидат забележани, понекогаш дури и не. Затоа е важно да се знаат факторите на ризик за дијабетес.

Од друга страна, луѓето со дијабетес тип 1 можат да развијат симптоми за само неколку недели или месеци и симптомите можат да бидат сериозни. Покрај најчестите симптоми, луѓето со дијабетес тип 1 може исто така да доживеат болка во стомакот, гадење, овошен здив или многу сериозна акутна последица на висок шеќер во крвта, дијабетична кетоацидоза.

Најчестите симптоми на висок шеќер во крвта вклучуваат:

 • Полиурија: Претерано мокрење, често навечер
 • Полидипсија: прекумерно или што не може да се изгасне
 • Полифагија: Прекумерна глад која обично е придружена со губење на тежината
 • Губење на тежина
 • Вкочанетост и трнење во рацете и нозете
 • Чувство на замор или замор
 • сува кожа
 • Рани кои полека лекуваат
 • Имајќи повеќе инфекции од нормалното

Друг многу редок симптом на многу висок шеќер во крвта кај луѓе со дијабетес тип 2 е некетотичен хиперосмоларен синдром.

Значи, дали живеењето со ХИВ е „лесно“ како и животот со дијабетес? Подобро барање. Дали е лесно да се живее со дијабетес?

Компликации
Повеќето форми на дијабетес се хронични, така што правилната контрола на шеќерот во крвта ќе биде критичен дел за спречување на краткорочни и долгорочни компликации. Кога дијабетесот не се третира добро долго време, може да доведе до различни микро (мали) и макро (големи) васкуларни проблеми. 12Невропатија тоа е болест на нервниот систем што често се карактеризира со вкочанетост, пецкање и печење. Трите главни форми кај луѓето со дијабетес се периферна невропатија, автономна невропатија и мононевропатија. Најчестата форма е периферна невропатија, која главно влијае на нозете и стапалата. Ова може да го зголеми ризикот од чирови на нозете, ампутации и Зглобови од јаглен.4 Автономна невропатија предизвикува (гастропареза- оштетување на нервите што влијае на желудникот) гастроинтестинални, генитоуринарни и кардиоваскуларни симптоми и сексуална дисфункција.

 Преглед на дијабетична невропатија

Други компликации на дијабетес мелитус вклучуваат: 12

Го повторувам прашањето. Значи: Да се ​​живее со ХИВ е исто толку „лесно“ како да се живее со дијабетес. Дали верувате во оваа реченица? Дали го кажувате ова затоа што имате ХИВ и дали знаете, или мислите дека имате? И дали мислите затоа што сте чуле во нечија уста дека ivingивотот со ХИВ е исто толку „лесен“ како и животот со дијабетес.

Бидејќи живеењето со ХИВ не е лесно!

И да се живее со дијабетес исто така не е лесно.

Ниту една здравствена состојба не е лесна. Крвав фурункул, грип, акни се секогаш непријатни и ако ширите веста дека живеењето со ХИВ е лесно, добро, вие, дури и без да сфаќате, им испраќате сублиминална покана на луѓето: Упс! ПБА! Епидемијата на СИДА заврши и во меѓувреме живеењето со ХИВ е лесно.

Причини и фактори на ризик

Причините за дијабетес варираат во зависност од видот на дијабетесот што го имате. На пример, дијабетес кој влијае на способноста на организмот да произведува инсулин, како кај дијабетес тип 1, има повеќе генетски предиспозиции и исто така е поврзан со слабо дефинирани фактори на животната средина. Луѓето со овој тип на дијабетес ретко се дебели.

Овие типови на дијабетес се исто така поврзани со други автоимуни заболувања, како што се Гравесова болест, тироидитис на Хашимото, Адисонова болест, витилиго, целијачна спру, автоимун хепатитис, мијастенија гравис и пернициозна анемија.

Дијабетес тип 2 во голема мера е болест поврзана со начинот на живот, сепак, се чини дека луѓето кои имаат членови на семејството на кои им е дијагностициран дијабетес тип 2, се изложени на зголемен ризик самите да го развијат.

Покрај тоа, луѓето со потекло од Афроамериканци, Хиспанци, Островјанци од Пацифик или Индијанци имаат и повисока од нормалната стапка на дијабетес Тип 2. Студиите покажуваат дека повеќе од 120 генски варијанти се идентификувани како предизвикувачи на дијабетес тип 2. Сепак, да се има генетска диспозиција за тип 2 не е гаранција за дијагноза.

Начинот на живот игра важна улога во одредувањето кој има дијабетес. Некои потенцијални причини вклучуваат лоша исхрана, седентарен начин на живот и ниско ниво на активност, зголемена возраст, високо ниво на холестерол или липиди, дебелина, историја на метаболички синдром (се карактеризира со висок холестерол и триглицериди, висок однос на половината и колкот, висок крвен притисок) и историја на Гестациски дијабетес.

Дијагноза

Дијагнозата на дијабетес обично вклучува крвен тест. Во повеќето форми на дијабетес, проценка на хемоглобинот на една личност А1Ц (просечно три месеци шеќер во крвта) тоа е начин да се потврди дијагнозата.

Овој тип на тест најчесто се користи за дијагностицирање на дијабетес кај лица со фактори на ризик и исто така може да ги идентификува оние со пред-дијабетес кои се изложени на зголемен ризик од развој на дијабетес во иднина.

Сепак, не сите видови на дијабетес се едноставни и затоа на некои луѓе може да им биде потребна дополнителна работа со крв, генетско тестирање или тест за толеранција на гликоза во усната шуплина за да се потврди дијагнозата.

Ако вашиот медицински тим користи друго средство за дијагностицирање на дијабетес тип 2, како што е плазма гликоза на гладно или случаен тест за шеќер во крвта, тие ќе треба да ги потврдат покачените нивоа во два одделни прилики.

Третман

Сите планови за третман на лица со дијабетес мора да бидат индивидуализирани. Разгледувањето на минатото медицинска историја на една личност, контролата на шеќерот во крвта, културата, преференциите во исхраната и целите ќе бидат важни при формулирање план. Во зависност од видот на дијабетес што го имате и нивото на шеќер во крвта за време на дијагнозата, вашиот план за лекување ќе биде различен.

На пример, лице со дијагностициран пред-дијабетес може да започне третман со промени во животниот стил - мало слабеење, намален внес на преработена храна и едноставни шеќери, вежбање и откажување од пушење.

Додека, некој со дијабетес тип 2 кој има многу високо ниво на хемоглобин А1в можеби ќе треба да започне со лекови, како што се лекови орално да се намали гликозата, лек за инјекции, како што е GLP-1 агонист, или комбинација надвор од промените во животниот стил.

Потребите за третман на дијабетес на секоја индивидуа ќе бидат различни, затоа обидете се да не се споредувате со другите.

Луѓето со дијабетес тип 1 или други видови на имуномедициран дијабетес најверојатно ќе треба да започнат инсулинска терапија преку повеќе инјекции или инфузии дневно. Ендокринолог, честопати нарекуван лекар-дијабетичар, ќе биде важен дел од тимот за третман, особено за луѓето со дијабетес тип 1.

Луѓето со предијабетес и дијабетес тип 2 често можат да добијат третман од нивниот лекар од примарна здравствена заштита, но ако нивниот план за третман изгледа премногу комплициран, тие исто така можат да имаат корист од посетата на ендокринолог.

Покрај промените во животниот стил

 1. губење на тежина,
 2. план за здрава исхрана,
 3. Вежби,
 4. престанете да пушите, луѓето со дијабетес можеби ќе треба да се консултираат со некои експерти. На пример, луѓето кои ново дијагностицирани со дијабетес тип 2 треба да имаат
 5. испит за дилатација на очите и оние кај кои е дијагностициран дијабетес тип 1, во рок од 5 години од дијагнозата и секоја година потоа

Ако имате проблеми со долните екстремитети, како на пр

 1. вкочанетост
 2. пецкање во стапалата, можеби ќе треба да одите кај лекар-доатијатар или васкуларен лекар. Ако имате висок холестерол, дијабетес тип 2, хипертензија и семејна историја на дијабетес, можеби ќе треба да се консултирате со кардиолог. - Едноставно, нели?
Контролата

Дијабетесот е болест што треба да се контролира секој ден:

 1. Тест за шеќер во крвта,
 2. број на јаглени хидрати,
 3. Вежби,
 4. придржување кон лекови
 5. консултации со специјалист се само некои од работите што треба да ги контролираат луѓето со дијабетес.

Справувањето со дијабетесот може да стане заморно, збунувачко и поразително, особено ако лицето не е добро информирано за неговата состојба и планот за лекување. Добрата вест е дека секој со дијабетес може да добие постојана едукација и поддршка.

Американското здружение за дијабетес препорачува сите луѓе со дијабетес да добијат образование за само-управување со дијабетес (ДСМЕ) во времето на дијагнозата и по потреба потоа .15

Образованието за самоуправување со дијабетес може да го намали ризикот од компликации на дијабетесот, како и да ги намали трошоците. Тоа го прави со намалување или елиминирање на лекови, итна помош и помагање на пристапот до луѓето програми за намалување на трошоците. 16

Покрај тоа, се покажа дека ДСМЕ го намалува почетокот и / или прогресијата на компликациите со дијабетес, го подобрува квалитетот на животот и однесувањето во стилот на живот, како што е поздрава шема на исхрана и вклучување во редовна физичка активност.

Овластени специјалисти за образование и грижа за дијабетес (CDCES) нуди DSME и специјализира во сите работи поврзани со дијабетес. Тие може да се сметаат за ваши „навивачи на дијабетес“, нудејќи широк спектар на ресурси, информации и поддршка.

Сумирајќи, мои сакани читатели и драги читатели, животот со ХИВ инфекција е тежок како и животот со дијабетес. Ниту една здравствена состојба не е едноставна за живеење. Лицето кое ги разбира овие услови сигурно знае малку или ништо за тоа за што зборува.

Дури и да е така, исто како што тврдам дека има живот со ХИВ, има живот и со дијабетес.

И каде што има живот, секогаш има надеж. Но, каде што има здравје, мора да има претпазливост, само -убие. Говорејќи за себе и само за мене, потезите што ме натераа да бидам личност која живее со ХИВ беше низа гестови на недостаток на убов кон мене и кон луѓето со кои ги споделував моментите. Зборувам за мене, за мене и за периодот.

Секој знае болка и задоволство да биде тоа што е. Многу луѓе добиваат лимон и прават лимонада. Без лажна скромност, трговија со лицемери, помислете на лимонот што ми го даде животот, направив лимон и повторувам:

[penci_blockquote style = ”style-3 ″ align =” right ”author =” Cláudio Souza do Soropositivo.Org ”font_weight =” 800 ″ font_style = ”italic” uppercase = ”true” text_size = ”20 ″] Не се откажувај, истрај и инсистирај! Еластичноста е секојдневна градба. [/ Penci_blockquote]

И тој бара голема претпазливост. Одиме понатаму, ако започнавте да го читате овој текст веднаш штом ги обиколи социјалните мрежи pkas, добро е да знаете дека три минути подоцна објавив друг текст, зборувајќи за чудата на нашето човечко тело.Одлично е да се прочита


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата