Има живот со ХИВ

Социјалната ранливост кај младите ги зголемува случаите на СИДА кај млади жени и геј мажи

render 010 / poser 3dСпоред нотиса, научна новинска агенција, епидемијата на ХИВ е во целосна експанзија, и покрај целиот напредок направен од големите и малите нации на планетата, од 34 милиони заразени лица група со околу десет милиони ХИВ позитивни е во возрасната група на млади луѓе, помеѓу 15 и 24 години.

Неколку индикатори, од различни контексти, покажуваат дека токму во оваа возрасна група има најголем број на СПБ и, според тоа, на кого треба да им биде приоритетна цел во сите активности за превенција на СИДА, како и на други СПБ, со оглед на дека кога се присутни други СПБ, од кои некои се крајно предавнички бидејќи молчат и практично се асимптоматски на почетокот на нивната еволуција, шансите за заразување со ХИВ растат најмногу.

Написот „Фактори поврзани со ХИВ / СИДА-инфекција кај адолесценти и млади возрасни лица запишани во Центар за тестирање и советување во државата Баија, Бразил“, објавен во списанието Ciência & Saúde Coletiva минатата година, ги истакнува факторите поврзани со преваленцата на болеста кај оваа група Авторот е истражувачот Бјанка де Соуза Переира и колегите од Државниот универзитет во Феира де Сантана (УЕФС).

Истражувањето ги испита тестовите за откривање на ХИВ на 3768 млади луѓе, на возраст помеѓу 13 и 24 години, сите извршени во општинскиот референтен центар за СПБ / ХИВ / СИДА во општина Феира де Сантана.

Истражувачите откриле дека 1,94% од таквите млади биле дијагностицирани како реагенси (позитивни на ХИВ), и дека огромното мнозинство од оваа популација било составено од жени (73,1%), кафеави (70-80%), со осум или повеќе години на школување (60-80%), кои живеат во Феира де Сантана (83-97%) и во урбаната област (95-100%).

Истражувањето исто така открило дека кај овие млади жени, постои поголем процент на ХИВ позитивни жени кај жени во стабилни или брачни врски и исто така имале поголема појава на употреба на дрога и алкохол.

Меѓу младите мажи, хомосексуалците и бисексуалците имале преваленца со поголема инциденца отколку кај хетеросексуалците - од осумдесет и шест млади хетеросексуалци тестирани околуGay Marriage Concept with Rainbow Rings 16-17 проценти добиле дијагностика на реагенс за ХИВ, додека сите 14 геј или бисексуалци имале болест. Покрај тоа, процентот на преваленца на други СПБ кај ХИВ-позитивни лица (70%) беше приближно три и пол пати поголем отколку кај ХИВ-негативните лица (21,3%).

Ова го поткрепува моето размислување, кое заклучи дека најранливите луѓе во Бразил се жени (млади или не, омажени или не) на кои им е најпотребно внимание во оваа возрасна група и дека PrEP стратегијата и намалување на штети, додека, од друга страна, потребни се превентивни едукативни кампањи меѓу нив, кои треба да бидат свесни за своите права како граѓани и за нивните партнери, кои треба (треба) да бидат свесни за употребата на кондоми во сите односи сексуална, демонстрирајќи дека не само што се избегнуваат ХИВ / СИДА, туку и несакана или непланирана бременост, како и Сифилис и други СПБ; од друга страна, младите исто така треба да бидат свесни за употребата на кондоми и потрагата по здравствени домови ПЕП, веќе достапна во Бразил.

Со информации од Парана на линија

Клаудио Соуза


Добивајте ажурирања директно на вашиот уред бесплатно

Имаш нешто да кажеш? Кажи го!!! Овој блог, и светот, е многу подобар со пријателите!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Овој веб-сајт користи cookies за да се подобри вашето искуство. Ќе се претпостави сте во ред со ова, но ќе може да тргнете ако сакате. прифати Прочитај повеќе

Приватност и Колачињата