Има живот со ХИВ

Што ви прави ХИВ? - Ревидирано и преобјавено -

O HIV

Она што ХИВ ви прави, Клаудио, е она што треба да го разберете, ми рече доктор.

Беше тажно и мрачно мрачно попладне пред скоро четвртина век.И важно е да знаете и ...

… Што ви прави ХИВ

За жал и на крајот, кога ХИВ инфекцијата не се лекува, таа сепак останува напредува во СИДА.

Таа, животот; и таа, СИДА-та, не беше толку гласна со мене, вистина е.

Особено затоа што одредени работи, во тие оловни денови и ноќи, не беа ни сонувани.

И, на некој начин, овој текст ќе ти каже, повеќе отколку што слушнав тоа попладне.

Бидејќи многу, дојде само малку, долго или добро по 1994, 1995, 1996 и така натаму!

И да започнеме со она што се случува подолу е добар почеток.

ХИВ и систем имунолошки 

Célula CD4 e Molécula CD4
Ова е бела клетка, од серијата леукоцити. Тоа не е репрезентација на ЦД4 ќелија. Она што сакам да го утврдам со оваа слика е чистиот и едноставен факт дека НИКОЈ не може да се осмели да дијагностицира СИДА врз основа на бројот на серии од ***** LEUKOCYTES **** CATSO

Вашиот имунолошки систем мора да ве заштити од вируси и други инфекции. Зошто, тогаш, не ве заштитува од ХИВ? 

Одговорот е комплициран, го знам тоа, но во суштина, тоа е затоа што ХИВ ги уништува клетките CD4, кои го насочуваат и командуваат истиот имунолошки одговор од имунолошкиот систем (друго име за истата работа). 

Ова уништување на ЦД4 клетки (и неколку други процеси за кои постепено учиме) спречуваат правилно функционирање на имунолошкиот систем.

Во еден од последните разговори за консултации што ги имав со д-р Ангела, таа го постави вака.

СИДА-та е совет на ледениот брег на нештата што му се случуваат на човечкиот организам кога станува збор за контакт со ХИВ.

Невролошки компликации и што ви прави ХИВ

Само за да илустрирам што рече таа, имам дневна драма во голем и експоненцијален раст, што е периферна ХИВ невропатија и, иако на испит, што треба да го обновам, не претрпев неврокогнитивни загуби.

E ова е факт заеднички за животот на луѓето кои стареат со ХИВ, иако тоа не им се случува на сите луѓе.

Сепак, бројот на луѓе кои поминале 50-та година од животот е сè уште почетен, и затоа старее, со ХИВ, не знаеме како ќе се промени тоа од сега па натаму.

Вашиот имунолошки систем ќе биде премногу оштетен за да може да се одбрани од разни инфекции и карциноми, дневно наречени опортунистички болести, опасна по живот за вас или кој е навистина заразен со ХИВ и кој, без третман, претвора (to) во СИДА!

Не е важно што ви прави ХИВ! Има живот со ХИВ

Но, не откачувај се:

Но, имајте на ум, секогаш, дека не мора да паничите ако добиете реагенс, затоа што има живот со ХИВ! Во оваа борба сум скоро 25 години!

Добро е, ЛЕЛЕ, ми дадоа шест месеци живот таа вечер!

Lивеење со ХИВ, тежок пат! Но, долго !!! И тоа е добро !!!

Број на ЦД4 клетки во крвотокот - вашиот број на ЦД4 - тоа е една од најважните мерки за силата на имунитетот кај луѓето со ХИВ и во прогресијата или не кон сликата за СИДА.

Во минатото, насликавме многу директна слика за ХИВ инфекцијата:  Возот се спушта, без сопирачки и се спушта по планината, кон уништен мост.

ХИВ инфицира и уништува ЦД4 клетки, правење на Бројот на ЦД4 се намалува. Сега научивме дека овој опис на настаните е премногу поедноставен и поедноставен. 

Вистина е дека ХИВ директно ги инфицира и убива ЦД4 клетките. Сепак, и во меѓувреме, ХИВ предизвикува многу поголема штета на многу индиректни начини. 

Постојана имунолошка активација

На овој начин, напорите на имунолошки систем да се бориш против вирусот те стави во состојба на имунолошка активација, или воспалителен процес (воспаление) постојано и ова не е добро, очигледно, бидејќи тоа значи да се биде болен, на еден или друг начин, цело време, од првиот ден на контакт со ХИВ до последниот здив.

А сепак, гледаш, биди елитен контролор не е завидна ситуација

Момци, знам како е ова. Ја мелев оваа работа, која никогаш не престанува да доаѓа со повеќе „житарки“, од 1994 година!

Продолжен ризик од мозочен удар - Грижете се

Значи, со текот на времето, продолженото воспаление може да го зголеми ризикот од срцеви напади кај една личност и да доведе до други оштетувања, како на пр AVC, миокарден инфаркт, белодробна емболија (имав две).

И, исто така, различни и разновидни видови на рак, директно поврзани, како опортунистички болести, присуство на ХИВ.

Како што е Сарком на Капоси и Хочкинс лимфом и не-Хочкинови лимфоми, како што се Буркит лимфом, кои на еден или друг начин, влијаат на вашиот квалитет на живот, поткопувајќи го вашето физичко, ментално и емоционално здравје.

Емоционално здравје. Веќе три децении го немам ова, ниту соодветната грижа.

Преживеаната ноќ беше чудо.

Научив дека постои разлика помеѓу менталното здравје и емоционалното здравје и, со толку многу штета, директно предизвикано од ХИВ.

Како и другите, поврзани со стареење, поврзани со факторите на биолошко оштетување на вашето тело, ити кажам да те молам користеј кондом ако е можно, дури и во брак, дополнителен совет што им го давам на мажените жени !!! Внимавај!

Секој петти хетеросексуален маж се заразува со ХИВ од други мажи!

Фази на ХИВ инфекција

 1. Кога ХИВ инфекцијата не се третира со антиретровирусни лекови, текот на болеста обично се движи низ неколку фази. 
 2. Na примарна инфекција (исто така наречен остар инфекција), ХИВ е воспоставен низ целото тело. 
 3. За неколку недели, во огромното и нормално мнозинство на случаи, имунолошкиот систем развива антитела против вирусот - процес познат како сероконверзија.
 4. Инфекцијата влегува во а хронична фаза Во текот на оваа фаза, едно лице може да нема никакви симптоми, само благи симптоми или тешки симптоми. 
 5. Доколку не се лекува, ХИВ инфекцијата напредува сè додека имунитетниот систем не е премногу слаб за да се одбрани од опасни по живот инфекции и карциноми.

ова фаза се нарекува СИДА-та. Од оваа точка, работите почнуваат да се комплицираат!

СИДА-та е една од последиците на животот со ХИВ без третман

Околу две илјади години прочитав статија во списание специјализирано за политика, зборувајќи со имотот што ракчињата би го зборувале за со aвездието во Андромеда, дека „почетокот на крајот би бил кога ќе се достигне броење на ЦД4 околу 500.

Забележете дека изразот „наоколу“ е мојот клин, бидејќи се чини дека не успеаја да ја разјаснат оваа точка. Па, многу луѓе беа во паника.

Синдром на Паспаната и Божество

Сиг, мојата инфекција во тоа време, ми го расчисти тоа;

Погледнете, освен момчето што се грижеше за мене во придружната куќа и другото, кое имаше проклет синдром на божество; Јас секогаш бев среќен што запознав лекари!

Многу е ефикасно да бидете изолирани од незгодно лице! Бескорисно е да се биде добар професионалец, она што Флор не беше ни „цвет“ како шеир („С“), и сè уште беше арогантен! Од овој квалитет и останаа мегатони! До пеколот со неа !!!

Сепак, текот на ХИВ инфекцијата не е еднонасочна улица. Во прилог на спречување на развој на опасни по живот болести, анти-ХИВ лекови може да го запре напредокот на болеста и да им овозможи на имунолошкиот систем да се обнови, дури и кај луѓе со многу сериозни болести.

За време на првата фаза на ХИВ инфекција, вирусното оптоварување е високо и Бројот на ЦД4 се намалува

Бидејќи телото произведува анти-ХИВ антитела (сероконверзија), вирусното оптоварување се намалува и бројот на ЦД4 се враќа на понормално ниво.

Примарна инфекција и вирусно оптоварување

За време на првата фаза на ХИВ инфекција, наречена примарна или акутна инфекција, вирусот патува од точката на инфекција - обично ткивата на гениталиите или крвотокот - до лимфните јазли.

Овој процес трае неколку дена. Кога ХИВ е внатре во лимфните јазли, тој се реплицира, се копира многу брзо користејќи ЦД4 клетки и ослободува голема количина на нови вируси (вирион е медицински / научен израз што значи исто) во крвотокот.

Оваа брза пожарна „демографска“ експлозија на ХИВ обично трае два до три месеци. За време на примарна инфекција, количината на ХИВ во крвта ( вирална активност) тоа е премногу високо Ова ги прави луѓето многу заразни за време на нивната примарна инфекција и обично е време кога огромното мнозинство од луѓето дури и не се сомневаат дека се заразени!

Имунолошки прозорец: 30 дена и точка

Тие може да нема или има многу малку симптоми, и стандардните тестови за ХИВ може да не откријат ХИВ инфекција во оваа рана фаза во рок од 30 дена, до четири недели, така да се каже.

Во овој период, обично постои нагло, но само привремено, паѓање на бројот на ЦД4 клетки. Телото, исто така, почнува да произведува голем број на клетки CD8. Овие ЦД8 клетки произведуваат природни супстанции кои помагаат да се затворат или уништат клетките заразени со ХИВ, а со тоа помагаат да се намали количината на вируси во крвта.

Некои луѓе доживуваат симптоми слични на грип две до четири недели по нивниот прв контакт со ХИВ.

Премногу неспецифични симптоми

Ова може да вклучува еден или повеќе од следниве знаци:

 • Треска
 • воспалено грло
 • неочекуван замор или недостаток на енергија
 • отечени лимфни јазли,
 • болки во зглобовите и мускулите
 • осип

Сепак, многу луѓе не доживуваат никакви симптоми кога се заразуваат за прв пат.

Како што имунолошкиот систем учи да го препознава и да се бори против ХИВ, тој почнува да се произведува антитела за ХИВ.

Потрага по анти-ХИВ антитела

Овој процес, познат како сероконверзија, обично се јавува во рок од две до четири недели по инфекцијата. Сероконверзијата е важна бидејќи најдобриот тест што го имаме за тоа дали сте биле заразени со ХИВ, Тест за антитела на ХИВ. 

Овој тест не бара специфично ХИВ; наместо тоа, бара антитела што ги произведува вашиот имунолошки систем како одговор на ХИВ инфекцијата.

Иако тестирањето за антитела на ХИВ е многу добро во откривање на ХИВ, тоа може да не даде точен резултат дури четири недели по инфекцијата. Точното количество на време зависи од специфичниот тест што се користи.

Постојат нови тестови за ХИВ кои бараат присуство на вирус, а не антитела. Овие тестови се во можност да откријат инфекции порано - веќе две недели по инфекцијата. Дури и кога се користат овие понови тестови, тие обично се придружени со тест за ХИВ антитела за да се потврди резултатот.

Сероконверзија и доцна сероконверзија

Сероконверзијата покажува дека имунолошкиот систем научил делумно да контролира - но не и целосно - движења на инфекции.

Во овој момент, многу високо ниво на вирус во крвта опаѓа малку и бројот на ЦД4 се враќа на понормално ниво. Ова сигнализира почеток на следната фаза на инфекција - хронична фаза.

Откако телото ќе започне да прави анти-ХИВ антитела, ХИВ инфекцијата започнува фаза на хронична инфекција.

Ако не се лекува, нивото на ХИВ во крвта на крајот се зголемува и бројот на ЦД4 се намалува малку секој ден.

Хронична инфекција/Асимптоматски

По примарна инфекција и сероконверзија, ХИВ инфекцијата влегува во хронична, долгорочна фаза. За тоа време, вирусот продолжува да се реплицира, иако нема очигледни знаци или симптоми на инфекција. Како што напредува оваа фаза, бројот на ЦД4 постепено се намалува (иако може да остане стабилен многу години) и симптомите се влошуваат.

Иако специфичностите можат да варираат во голема мера кај индивидуите, хроничната нелекувана ХИВ инфекција генерално напредува симптоми - или асимптоматски став симптоматски и, конечно, до фаза каде што се веројатни и можни инфекции опасни по живот.

Асимптоматско значи "без симптоми". 

Многу луѓе со ХИВ може да имаат малку или да немаат никакви знаци или симптоми на болеста до 10 години! За тоа време, единствениот доказ за ХИВ инфекција може да дојде од лабораториски тестови: мерливи нивоа на ХИВ во крвта и крвна слика. ЦД4 подолу нормално

Сепак, дури и кога нема очигледни знаци или симптоми на ХИВ, вирусот може да го оштети телото на помалку очигледни начини.

Додека вашето тело активно се бори против инфекција, како што е ХИВ инфекцијата, имуните клетки произведуваат високо ниво на молекули на гласник, наречени цитокини, што сигнализира „предупредувања“ за другите имунолошки клетки да преземат нешто.

Оваа состојба „вклучена“ е имунолошка активација ou воспаление.

Повеќе последици од зголемена имунолошка активност

Повеќето инфекции траат само ограничено време, по што повеќето имунолошки клетки се враќаат во нивната нормална „состојба на одмор“ или „неактивна“ состојба, според научниците и здравствените работници, моето воинствено гледиште за работите би рекла состојби на будност, надзор и патролирање.

Хронична ХИВ инфекција, сепак, го фрла имунолошкиот систем во постојана состојба на воспаление. Скоро состојба на опсада. Ова може да биде штетно на неколку начини.

Прво, ХИВ полесно ги инфицира активираните ЦД4 клетки, така што активираниот имунолошки систем им дава на вирусот повеќе клетки да заразат.

Продолженото активирање на имунитетот исто така го намалува животниот век на ЦД4 клетките, а веројатно, се вели во текстот, и другите имунолошки клетки. Може полека да ги оштети крвните садови, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања кај лицето (срцев и мозочен удар) „Мозочен удар“).

Може да ја забрза стапката на оштетување на црниот дроб кај луѓето со вирусен хепатитис и да ги оштети коските, бубрезите и другите делови на телото.

Долгорочни непрогресори

Повеќето луѓе кои живеат со нелекуван ХИВ на крајот ќе развијат повеќе очигледни симптоми. Некои поединци Среќните тие продолжуваат да имаат нормален број на ЦД4 и немаат симптоми многу подолго - можеби во текот на нормалниот животен век на овие клетки.

Овие ретки индивидуи се нарекуваат на долгорочни непрогресори ou елитни контролори. Не е завиден услов, како што изгледа авторот на оригиналниот текст.

Од друга страна, кај некои луѓе, ХИВ инфекцијата може да напредува многу побрзо, предизвикувајќи симптоми и значително намалување на присуството на ЦД4 клетки за само неколку години.

Симптоматска инфекција

Со текот на времето, нелекуваниот ХИВ постепено предизвикува сè поголеми штети и ослабува одбраната на организмот. Во одреден момент, симптомите на ХИВ инфекција почнуваат да се појавуваат.

Ова може да варира во голема мера помеѓу поединците, како во времето потребно за развој, така и во видовите на проблеми што се јавуваат.

Некои од најчестите симптоми вклучуваат хроничен замор, неочекувано слабеење, дијареја, треска, ноќно потење и проблеми со кожата.

Оваа фаза е поврзана со развој на инфекции поврзани со ХИВ, како што се габична инфекција од кандида, што предизвикува кандидијаза (Амарилис беше дијагностициран вака ...) во устата или грлото и вагинална кандидијаза во вагината. 

Обично (иако не секогаш), првите инфекции и симптоми што се појавиле не се сериозни или можат да бидат опасни по живот.

Тие служат како предупредувачки знаци дека имунитетниот систем е значително оштетен и дека ХИВ-болеста ќе продолжи да се влошува освен ако не се лекува.

Инфекции и сида опасни по живот

Ако имунолошкиот систем е премногу оштетен, тоа ги прави ХИВ-позитивните лица ранливи на инфекции кои здравиот имунолошки систем лесно може да ги контролира. 

Општо земено, овие инфекции можат да бидат многу сериозни или опасни по живот. Тие се нарекуваат опортунистички инфекции.

Eu (авторот на текстот, а не преведувачот) Ме дијагностицираа во болницата. Бев навистина болна и не знаев што се случува.

Така, тие направија тест за ХИВ и јас бев позитивен.

Бев во ужасна форма. Бројот на ЦД4 ми беше 33, а вирусното оптоварување половина милион. Имав пневмонија (ПЦП). (изјави на авторот на текстот, а не на мојот, преведувачот).

Некои од нив, како што се инфекции на орален квасец, можат да бидат релативно мали и лесни за лекување (иако дури и инфекциите со орален квасец можат да станат многу сериозни кај луѓе чиј имунолошки систем е слаб).

O Херпес можат да бидат посериозни и многу претпазливи и внимателни со Зостер, ако сте имале овчи сипаници како дете. Јас Клаудио, скоро отидов низ цевката во овој детал.

Други опортунистички болести

Останати опортунистички болести што исто така може да доведе до сериозни компликации и може да биде фатално ако имунитетниот систем е слаб вклучете го PCP (Пневмоцистис пневмонија), МЕК (Комплекс на микобактериум авиум), Токсо (Токсоплазмоза гондии), туберкулоза и ЦМВ (цитомегаловирус). Одредени видови на карциноми, како што се одредени лимфоми, се исто така почести кај луѓето со ХИВ.

ЦД4 и опортунистички болести

Ризикот од опасни по живот инфекции обично е тесно поврзан со бројот на ЦД4:

Ризикот на лицето да развие многу опортунистички инфекции се зголемува кога нивниот број на ЦД4 паѓа под 200 клетки. 

За лице чиј број на ЦД4 е мал, лековите за спречување и лекување на опортунистички инфекции се клучни, тие се нарекуваат хемопрофилакса.

Терминот СИДА-та ја опишува најсериозната фаза на ХИВ инфекција, кога имунитетниот систем е сериозно оштетен и се закануваат инфекции опасни по живот. СИДА значи синдром на стекната имунодефициенција:

 • Стекнати тоа значи дека состојбата не е наследена - стекнувате (добивате) во одреден момент од вашиот живот.
 • Имунолошки дефицит тоа е слабост во вашиот имунолошки систем.
 • Синдромот тоа е комбинација на симптоми и / или болест.

Во Канада (потеклото на овој текст е канадски), СИДА-та се дијагностицира кога лице со ХИВ развива една или повеќе инфекции или опортунистички карциноми што ја дефинираат СИДА-та.

ХИВ не мора да води до СИДА

За среќа, ХИВ инфекцијата не мора да доведе до СИДА. Антиретровирусните лекови можат да ги забават или запрат ефектите на вирусот врз имунитетот. Дури и луѓето кои имале сериозни болести кои ја дефинираат СИДА-та, обично можат да закрепнат и да останат здрави со соодветна грижа. Ова е добра вест, бидејќи зборот СИДА-та страшно е. Ова се враќа во времето кога прогресијата на ХИВ-болеста беше скоро неизбежна: 

Луѓето се заразиле со ХИВ, развиле СИДА и потоа починале.

Оттогаш работите се променија многу. 

За луѓето со ХИВ кои добиваат соодветна грижа, со редовни консултации со медицински услуги, кои ги земаат своите лекови како што е наведено и остануваат здрави, а СИДА-та не е веќе трајна грижа од моментот кога ќе започнете сами да се лекувате.

Тестирај се! Вреди да се знае Но, прифатете ги резултатите!

Зборовите што ги користиме за да го опишеме ХИВ се променети за да ја одразат оваа нова реалност. Медицинските проблеми кои произлегуваат од ХИВ инфекција сега честопати се нарекуваат како ХИВ-болест ou хронична ХИВ инфекција

Овие термини можат да се користат за да се опише состојбата на некој што се лекува или не и без оглед дали е дијагностицирана со СИДА. 

Белешка на преведувачот:

Учењето "СТАРТ”Ја смени визијата за започнување на третманот штом се дијагностицира и изразот на авторот на текстот може да изгледа нејасен, но тоа се однесува на мене како само начин на изразување на авторот.

Не губете верба, не се откажувајте од себе или надевајте се!

Веќе нема никаква причина зошто ХИВ инфекцијата неизбежно ќе доведе до сериозни болести или смрт. 

Соодветниот третман може да спречи ХИВ да предизвика сериозни болести. 

Третманот исто така може да им помогне на луѓето да го подобрат своето здравје и да останат здрави, дури и ако веќе се разболеле од инфекции поврзани со ХИВ.

Покрај третманот, постојат и многу други фактори кои исто така влијаат на стапката на напредување на ХИВ-болеста.

Овие вклучуваат следново:
 • возраст
 • јачината на вирусот со кој сте заразени
 • колку е силен вашиот имунолошки систем реагира на вируси
 • исхрана
 • пушење
 • употреба на недозволени лекови
 • Ментален стрес (и како се справува со овој стрес)
 • други инфекции, како што се хепатитис Б или Ц.

Некои од овие фактори не можат да се контролираат, но други се контролирани. 

Можеби нема да можете да ја промените вашата возраст.  И како посакуваме!

Авторот и јас се согласуваме во оваа точка!!!!!

Но, тоа може да стори нешто во врска со тоа колку добро храните и користите тутун или користите недозволени дроги.

За жал, некои луѓе не откриваат дека се ХИВ позитивни сè додека не живеат со вирусот многу години, дури и под влијание на многу сериозни болести. 

Момци… и Девојки Видов што може да ви направи ХИВ!

Јас, Клаудио, запознав луѓе на кои им беше дијагностициран многу тежок момент од животот!

Со дијагностицирани сериозни болести, кои преживеале и се добро, но запознав и луѓе кои не беа носители на ХИВ, но роднини на лица со ХИВ хоспитализирани, често во МКС, со сериозни болести, за кои не видов надеж и, дека претпочитав да чекам да се случат фактите и видов, несреќно несреќен, дека моите стравови се точни… .. 🙁 🙁 🙁

Направив многу грешки во начинот на водење пред овие луѓе и сега подобро ги разбирам овие работи. Liveивееме напред.

А сепак, видов и исплашени луѓе, кои ми испратија, сосем странец, слики од себе, во солзи, исплашени и исплашени.

Го видов почетокот на закрепнувањето на луѓето, иако изгубив некои од нив

Страшен и, фала му на Бога, ги видов како се опоравуваат, добиваат на тежина, самодоверба и ги следат нивните упатства и нивната судбина.

И, знам и добро знам, дека вашата дијагноза може да биде резултат на сериозна болест поврзана со ХИВ, која ве изненадува. 

И да, знам, тоа е страшно, ако го гледате овој блог на паметен телефон во болнички кревет, обидете се да се смирите.

Иако има многу дела како оваа на овој блог, Соропозитиво.Орг, јас веќе го кажав тоа Постои живот со ХИВ, на Интернет, во 2000 година и, да, сето ова е многу комплицирано, но јас покажав дека постои живот со ХИВ од тој датум.

Ова треба да ви помогне да разберете дека нема сомнеж!

Кога би можел да преживеам скоро три години без третман и сето ова време, имајќи третман, кој кога започна беше удар за црниот дроб, во денешно време, за мене, тоа е мало кафе! А за тебе не се сомневам! Е биде и тоа.

И никој не може да го каже истото, од лична работа, сè уште онлајн!

Постојат и други дела што никогаш нема да можам да ги направам, во материјалното, личното поле, се чини дека оваа идеја за Господ не беше таму горе, и да, знам:

Сè е како што Бог посакува

Еластичноста е секојдневна конструкција. И јас инсистирам, опстојувам и ве повикувам да верувате: „Има живот со ХИВ“. Може да се обложите на вратот и на сè!

Не би го рекол, да не беше така !!!

Сметајте на мене денес, и секогаш, во рамките на моите природни ограничувања на целата оваа историја и багаж, барајќи ме преку овој канал.

Бидејќи, велам, инфекциите обично можат да се лекуваат. 

Повеќето луѓе кои развиваат сериозна болест поврзана со ХИВ и не земаат антиретровирусни лекови треба да започнат со третман што е можно поскоро, за да го зајакнат имунитетот со цел да се борат против болеста и да спречат идни инфекции.

Луѓето кои се позитивни додека се уште физички здрави имаат голема предност:

Тие знаат што да бараат. 

Вирусен товар од астрономска вредност

Со спроведување на темелни и редовни здравствени контроли и рутински лабораториски тестови, вие и вашиот лекар можете да откриете промени или знаци на предупредување и да се справите со нив пред тие да станат големи проблеми.

Но, ако имате мал број на ЦД4 и големо вирусно оптоварување, не се обесхрабрувајте. 

Мојот прв вирусен товар имаше астрономски број, што не се ни сеќавам, а сепак, се сеќавам дека го напуштив CRT-A, сè уште на Руа Антонио Карлос, толку вознемирен што завршив „со прегазување на автобус“ на Руа Дона Марија Пола (се судрив со неговата страна додека семафорот го минуваше автобускиот билет) и падна на грб на подот “, но сè уште сум тука, од времето кога немаше третман.

Никогаш нема да биде лесно. Научив дека добрите работи во животот, како и самиот живот, ако се многу лесни, ја губат својата благодат!   

 

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Поддржете ја работата. Или на крајот ќе исчезне. Врските водат до веб-страниците на овие банки, најважни! Поддржете работа што сака да ве поддржи!

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат вашите повратни информации.

Здраво, би сакал да добивам ажурирања? Да или не! :-)
Разрешува
Дозволи известувања